Annons

Låt förskolans barn vara ifred

Belasta inte småbarnen när det finns annat som kan göras för att lösa skolans problem.
Ledare • Publicerad 12 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Är du kunnig, lilla vän?
Är du kunnig, lilla vän?Foto: Mark Hanlon

Socialdemokraterna – men inte bara det partiet, ska tilläggas – vill göra lågstadiet fyraårigt.

När borgerliga har verkat för betyg i tidig åldrar som en hjälp i elevernas kunskapsutvärdering har vänstern ofta varnat för att pressen blir för stor på barnen. Ansvarslöst, har man sagt.

Annons

Det är ironiskt att nu Socialdemokraterna själva driver på för att utöka skolgången till en tioårig grundskola, där dagens förskoleklass istället skulle bli första klass.

Vad är det om inte en ökad press på småbarn?

Utredningen om tioårig grundskola presenterades under måndagen för utbildningsminister Anna Ekström (S), som med tanke på det stöd som förslaget har bland flera partier tycks hoppfull.

”Vad är det om inte en ökad press på småbarn?”

Men skulle detta gå igenom kommer barnen förlora den mjuka övergång till grundskolan som förskolan utgjort.

Man kan också fråga sig hur denna reform egentligen skulle lösa de problem skolan brottas med. Redan i dag har ju förskollärarna pedagogiska uppgifter.

Till detta kommer också utmaningen att denna reform innebär att mängder av förskollärare måste vidareutbilda sig för att fortsätta vara behöriga till ett yrke de redan har.

Bättre då förslaget om mobilförbud i skolan, vilken skulle ge en välbehövlig studiero. Det hjälper nog eleverna mer än att lägga ytterligare bördor på sexåringars axlar.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons