Annons

Låt EU-valet handla om policy

Partiledarnas viktiga riksdagsdebatt inför valdagen förstördes av deras vältrande i trollfrågan.
Ledare • Publicerad 22 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Centerns partiledare Muharrem Demirok trollade debatten genom att använda sig av rekvisita.
Centerns partiledare Muharrem Demirok trollade debatten genom att använda sig av rekvisita.Foto: Pontus Lundahl/TT

Onsdagens partiledardebatt i riksdagen ägnad det stundande Europaparlamentsvalet dominerades i hög grad av Kalla faktas granskning av Sverigedemokraterna. Ja, det vill säga den beryktade trollfabriken.

Att det debatteras är i sig inte märkvärdigt. Det bör genomlysas ordentligt, och Sverigedemokraterna måste göra upp med dessa fasoner. Partiets reaktioner hittills har varit som ett trollande i sig.

Annons

Men det är inte som att det har varit brist på utspel, kommentarer, debatter och analyser av frågan. Det hade varit önskvärt, inte minst för väljarna, om partiledardebatten kunde ha fått handla odelat om ämnet som den var till för.

Tack och lov gjordes några tappra försök att få upp sakpolitik på bordet. Johan Pehrson (L) stack ut när han tog upp att Liberalerna vill byta ut den svenska kronan mot euron. Visst är det legitimt att ett parti inom ramen för ett val kopplat till EU också lyfter aspekter som knyter an starkt till partiets identitet och ideologiska prägel. Liberalerna ser ju gärna sig själva som det mest EU-vänliga partiet.

”Det är inte parlamentet som beslutar om Sverige ska ansluta till euroområdet.”

Men om man ska vara noga så har euron egentligen inte mycket med just Europaparlamentsvalet att göra. Det är inte parlamentet som beslutar om Sverige ska ansluta till euroområdet – det gör riksdagen.

Om oppositionen gick all in på att harva vidare i Kallas fakta-granskningens efterspel så fanns dock en ljusglimt i Miljöpartiets nya språkrör, tidigare statsrådet Amanda Lind. Oavsett vad man tycker om Miljöpartiets hållningar i sakfrågor gjorde hon ändå vad som borde vara varje partiledares ambition: hon fokuserade (nåja, delvis åtminstone) på det aktuella ämnet, EU, och på sitt partis hjärtefråga, i detta fall klimatet.

Särskilt konkret var i och för sig inte Lind i sitt anförande. Att ”allt börjar och slutar med klimatet” låt sig lätt sägas, men hur vill Miljöpartiet omsätta den synen i policy i Bryssel? Lind nöjde sig mest med att kritisera regeringen för att inte ha en tillräckligt bra klimatpolitik, och att – förvisso med rätta – varna för högerpopulismens bristande klimatintresse. Men nog handlar ett val om mer än vad motståndaren är dålig på.

På riksdagens hemsida introduceras partiledardebatten med att ”i debatten argumenterar partiledarna för alla riksdagspartier för den EU-politik de vill föra.” Om det bara vore så väl.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons