Annons

Läshaveri på Funkabo

Ledare • Publicerad 11 december 2003

Fyrtio procent av eleverna i sjundeklassen på Östra Funkaboskolan har läst men inget förstått. De har inte tillräckliga kunskaper för att förstå text.

Denna otroliga, men sanna, bild av utbildningstillståndet i Kalmar levererades i gårdagens Barometern-OT. ”Förra årets resultat var så dåliga att vi måste skrika högt” berättar personalen. Det förstår man mycket väl - och det värsta är att situationen på Östra Funkaboskolan med allra största sannolikhet inte är unik i landet. Skrämmande!

Det är lätt att känna sig desperat inför detta scenario. Men lärarutbildningarna måste ge verktyg för att ta itu med handfasta pedagogiska problem. Den sjunkande statusen för läraryrket måste dessutom hejdas! En sådan utveckling är nämligen förödande farlig för ett land som säger sig vilja hålla sig med spjutspetskunskap.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons