Annons

Kunskap? Hellre trend!

Ledare • Publicerad 29 december 2003

Medias makt är stor, på gott och på ont. Man kan fråga sig om inte exempelvis vissa i Sveriges television är mer av politiska makthavare än av journalister. Nu har exempelvid Uppdrag Granskning kunnat avsätta en tydligt forskningsinriktad utredning om nya svenskar och samhällsinflytande.

Rätt eller fel? Det som kan sägas är att integrationsminister Mona Sahlin snabbt efter programmet avsatte Anders Westholm och skall utse Masoud Kamali till efterträdare. Därmed gör Sahlin ett direktingripande i det som egentligen ett är ett statsvetenskapligt forskningsprojekt och väljer en akademiker som garanterar trendigare mediabild.

Annons

Sveriges statsvetarelit, företrädd av Olof Petersson, Bo Rothstein, Peter Esaiasson, Sverker Gustafsson, Jörgen Hermansson, Li Bennich-Björkman, biträdd av Lise Togeby från Aarhus universitet, har protesterat i ett mycket skarpt brev till statsrådet. Är det så att staten enbart vill gynna politiskt lämplig kunskap, frågar de.

Om statsrådet Sahlin bestämt sig för att verkligheten ser ut på ett sätt och därför väljer en forskare som tycker rätt borde han väl kunna få några miljoner direkt, utan att dra in det svenska utredningsväsendet, kan man tycka.

En betraktare kan kanske uppleva att forskarna överdriver. Har inte väldigt många av statens offentliga utredningar i dag en tydlig politisk agenda? Om man inte vill bli toppstyrd bör man väl hålla sig borta från regering och politik över huvud taget?

Men Sverige har ändå, exempelvis genom maktutredningen en viktigt tradition av nydanande kunskapande att hänvisa till. Det är trist när denna sopas undan av rädsla inför effekterna av ett TV-program.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons