Annons

Martin Tunström: Kristersson är inte uträknad

Ett passivt Centerstöd hade varit nödvändigt för en stabil borgerlig regering.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 juli 2021
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

M-ledaren Ulf Kristersson gav på torsdagen upp och avslutade sitt sonderingsuppdrag i förtid. Det har förklarats med att centerpartiets Helena Lindahl som utgör en möjlig tunga på vågen i riksdagen deklarerat att hon kommer att stötta partilinjen i en statsministeromröstning. Något annat var inte att vänta. Att en ledamot skulle trotsa sitt parti i en av mandatperiodens viktigaste omröstningar föreföll inte sannolikt.

Varken Kristersson eller KD-ledaren Ebba Busch trodde ju egentligen på möjligheten att byta regering. Det var inte någon av dem som initierade misstroendeomröstningen. Men däremot är det enligt parlamentarismens spelregler inte de som ansvarar för att regeringen får igenom sin politik. Regeringen svarar inför riksdagen och inte tvärtom.

Ulf Kristersson ger upp detta försök att bilda en borgerlig regering.
Ulf Kristersson ger upp detta försök att bilda en borgerlig regering.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Annons

Tunga socialdemokrater har ju å sin sida sökt uppmana till uppror i Liberalerna och närmast vädjat till januarivänner i partiet att i en eventuell omröstning om Ulf Kristersson trotsa partilinjen för att säkra en Löfvenmajoritet när det egna underlaget tett sig så osäkert att en minister lämnar regeringen för att säkra rösten i kammaren.

Att basera en regering på avhoppare, sjukskrivna arbetsvägrare och vildar är ingen långsiktig plan. Varje ledamot är naturligtvis personligen vald och trycker på röstningsknappen efter eget samvete. Men en regering som inte vilar på partiernas intentioner blir bräcklig.

En M/KD-regering med nödvändigt parlamentariskt stöd bygger emellertid på att Centerpartiets ledamöter inte röstar mot den. Kristerssons strategi att till och med utlova den bland Stockholmsmoderater så ogillade Norrbotniabanan räckte inte för att förmå partiet att ställa sig bakom en borgerlig regering som också får parlamentariskt stöd av Sverigedemokraterna.

När det är utgångspunkten hade exempelvis ett förhandlingsbud om kultur och rättsstatsfrågor till Centern också saknat betydelse. Det är oklart vilka röda linjer som Centern på allvar tror att en M/KD-ministär skulle överträda. Moderaterna är partiet som betonat maktdelning mest i svensk historia. Kristdemokraterna talar oftast om människovärdesprincipen. De som varnar för att oppositionens skulle vara ett hot mot demokratin konkretiserar aldrig i vilka frågor de menar att Kristersson och Busch skulle överge partiernas respektive grundvärderingar.

”För Moderaterna och Kristdemokraterna har lanseringen av landsbygdsfrågorna istället fungerat som en metod att möta centerväljarna som oroas över partiets nya vänsterlutning.”

För Moderaterna och Kristdemokraterna har lanseringen av landsbygdsfrågorna istället fungerat som en metod att möta de landsbygdsväljare som oroas över Centerpartiets vänsterlutning.

Att Kristersson nu ger upp betyder inte att han kastar in handduken. M-ledaren slipper dock risken att förlora en första statsministeromröstning i riksdagen. Först när Centerpartiet ger sitt stöd för en Löfven tre-regering är Kristersson helt uträknad.

Annons
Annons
Annons
Annons