Annons

Kristdemokraterna behövs

"Kan du vara så snäll och tala om för mig vilken väg jag bör välja för att komma härifrån? frågade Alice. Det beror på var du önskar gå, svarade katten. Det spelar inte så stor roll så länge jag går någonstans, svarade Alice. Då kvittar det vilken väg du tar, sade katten".
Ledare • Publicerad 14 september 2011

Föreställ dig att Alice i underlandet är valfritt parti i Sveriges riksdag som ett år efter valet hamnar under riksdagens fyraprocentspärr. För visst låter det ungefär just så vilset när partierna redogör för slutsatserna i sina eftervalsanalyser? Omprövning och tydlighet, för alla del, men i grunden bygger valnederlag på ett enkelt faktum: politikernas bild av verkligheten överensstämmer inte med väljarnas.

Politik handlar om att, ett sätta bilden av verkligheten, två att leverera lösningar på synliggjorda problem. Men politik handlar också om att välja, och om att stå för sina val. Det parti som bäst illustrerar hur svårt det kan vara är Kristdemokraterna. I Synovates mätning från augusti fick partiet 3,3 procent. Beror det på otydlighet om politiken eller om politiken i sig? Behövs KD alls längre?

Annons

KD behövs mer än någonsin. När partiet lanserade begrepp som "politikens gränser" och "verklighetens folk" var något lika sensationellt på väg att hända som när Moderaterna blev de Nya Moderaterna. Moderaternas historiska resa efter katastrofvalet år 2002 lär oss en sak. Det går att göra det omöjliga, men bara om man är konsekvent i sin tro. Just konsekvens är inte KD:s paradgren precis. Det är beklagligt, inte bara för partiet, utan också för väljarna.

För att KD ska lyckas med det omöjliga krävs en cocktail av åtgärder. För det första, gör upp med "snällismen" och den meningslösa viljan att vara alla till lags; den som älskas av alla älskas av ingen. För det andra, fyll "politikens gränser" med substans; ta strid mot politisk klåfingrighet, låt människor få ta ansvar för sina val, öka valfriheten och därmed egenmakten, riv hinder istället för att låta den sociala ingenjörskonsten kollektivisera medborgarna ytterligare, ställ åter den laglydige medborgaren som gör rätt för sig på den piedestal som han eller hon förtjänar.

Svensk politik är i behov av ett mer traditionellt borgerligt högerparti efter Moderaternas vägval mot mitten. Sverige behöver att parti som kopplar sänkta skatter med ökad egenmakt och ett starkt civilsamhälle med ökad frihet för envar. Dessvärre stupar KD på mållinjen i dagsläget, det går nämligen inte att vara för frihet men bara så länge "verklighetens folk" väljer "rätt".

AT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons