Annons

Kosta pengar är inget egenvärde

Ledare • Publicerad 1 december 2003

Under näringslivsdagarna i Kalmar presenterade många på ett förtjänstfullt sätt det samarbete som sakta växer fram med Baltikum och länderna bortom. Det samarbetet i olika former är viktigt, inte minst för att det knyter samman våra länder.

Men när det är fråga om företagssamarbete gäller ett grundkrav: vinst. Ett företag har som syfte att gå med vinst. Det gäller också sådana som sträcker sig österut. Om vinsten inte infinner sig kommer samarbetet aldrig att skapa de resurser och den tillväxt som vårt (och deras) regioner behöver.

Annons

Många aktörer som är aktiva i dag är formellt aktiebolag men mer eller mindre offentligägda. De har satt upp mycket komplexa mål på många olika plan. Det är säkert bra. Men otydliga mål och offentlig finansiering skapar en mycket hög risk för att man gör saker som aldrig kommer att ge vinst utan bara äter skattepengar.

Den som läser något företagsekonomiskt ämne lär sig mycket snart villkoren för mål: de ska vara mätbara, enkla, tidssatta och kunna förklaras entydigt av alla som deltar. Med dem ska man enkelt kunna avgöra om det som pågår ska klassas som framgång eller misslyckande. Ett enkelt kriterium är om verksamheten ger vinst eller ej.

I synnerhet för skattefinansierade projekt är detta A och O. I annat fall glider verksamheten in i en permanent tillvaro där det enda resultatet tillslut blir att ge lön åt de inblandade.

De politiker som sitter i sådana företags styrelser bör därför med kraft se till att alla offentliga eller halvoffentliga Östersjöprojekt har tydligt formulerade och tidssatta mål. Hur ska man annars kunna avbryta dem som inte leder till något?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons