Annons

Kommunens okända styre

Många väljare vet inte vilka partier som styr den egna hemkommunen.
Ledare • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Vilka partier huserar egentligen i stadshuset?
Vilka partier huserar egentligen i stadshuset?Foto: Paul Madej

Hur många Kalmarbor vet vilka partier som styr kommunen? De flesta kan sannolikt nämna ett av dem, men därefter blir det kanske svårare. I så fall är Kalmarborna varken bättre eller sämre informerade än väljare i andra kommuner.

Enligt en ny mätning från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet kan bara var femte väljare nämna alla partier som styr den egna kommunen. 17 procent kan nämna fler än ett styrande parti, men inte alla. När det gäller vilket parti som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande ser det bättre ut. Det svarar 72 procent rätt på.

”De flesta väljare är trots allt vanliga människor.”
Annons

Vad beror de här luckorna på? Den ansvarige professorn Henrik Ekengren Oscarsson har sin egen tolkning: ”Det mesta i den nyhetsflod som kommer till oss väljare handlar ju om rikspolitiken och de flesta vanliga människor känner bättre till hur den nationella demokratin fungerar”.

De flesta väljare är trots allt vanliga människor. Men statistiskt borde de flesta Kalmarbor ändå känna till att Socialdemokraterna innehar posten som kommunstyrelsens ordförande i kommunen. En kvalificerad gissning är att betydligt färre vet vilka de övriga partierna i majoriteten som styr kommunen är. Rätt svar är Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Adam YngveSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons