Annons

Kändisar får inte säga vilka dumheter som helst

Ledare • Publicerad 20 september 2005

I senaste numret av SSU:s tidskrift Frihet intervjuas TV-meteorologen Pär Holmgren. Upplägget är att den intervjuade får berätta vad han skulle göra om han var statsminister. Pär Holmgren skulle inleda sin politiska karriär med att avskaffa demokratin:

”Avskaffa allmänna val och tillsätta en regering med bred förankring över blockgränserna!” Så vill Holmgren göra eftersom han menar att det är enda sättet att lösa de akuta problem han menar att världen står inför – framförallt klimatförändringarna.

Annons

”I en sådan situation kan inte tid ödslas på den vanliga politiska debatten där politikerna trots allt mest har fokus på att lura till sig folkets förtroende i det kommande valet”, säger Holmgren till Frihet.

Jag betvivlar inte Holmgrens goda avsikter. Han är allvarligt oroad men det spelar faktiskt ingen roll. Man kan oroas över utvecklingen utan att för den skull vilja avskaffa allmänna val.

Men goda avsikter ursäktar inte vilka dumheter som helst, i synnerhet inte om man är kändis som Holmgren. Det han säger är nämligen både naivt, dumt och okunnigt.

Den viktigaste frågan till Holmgren är ju varför världens problem bättre skulle kunna lösas om man avskaffar demokratin.

Den frågan besvarar han inte. Möjligen är han inte medveten om att det faktiskt är det han föreslår när han vill avskaffa de allmänna valen. Eller också anser han att ändamålet helgar medlen – lite totalitarism är OK för att rädda världen, liksom.

Vem skulle en sådan – av en enväldig statsminister (hur skulle han utses, förresten? Av kungen? FN? LO.kongressen?) – utsedd regering vara ansvarig inför? Vart skulle medborgarnas möjligheter att påverka politiken och att ställa sin politiker till svars ta vägen? Hur skulle man kunna bygga in garantier för att en regering, som inte är vald och inte är ansvarig inför någon, verkligen gör det Pär Holmgren vill att den ska göra? Vad händer om den inte gör det, vem kan avsätta den?

Holmgrens idé bär raka vägen till totalitarism och förtryck. Att han inte tycks begripa det är allvarligt.

Holmgren vill också höja bensinskatten med ett öre om dagen ”under överskådlig framtid”. Allt för att ge bilisterna ”en viss chans” att byta ut sina bilar. Hyggligt av honom, måste man säga. Man blir onekligen lite nyfiken på vad han tänker göra med de bilister som inte vill eller kan byta ut sina bilar.

Varför ödsla spaltutrymme på att en kändis säger dumheter i SSU:s tidning, frågar nu läsaren. Jo, helt enkelt därför att han är den han är. Ett känt TV-ansikte som dessutom är något så förtroendeingivande som meteorolog. Visserligen har meteorologer inte alltid rätt, men vi lyssnar ändå på dem, litar på dem och bryr oss om vad de säger. Pär Holmgren är helt enkelt en figur som vi känner förtroende för när vi ser honom i rutan. Han – och andra kända ansikten – har stort genomslag vad de än uttalar sig om. Vilket ju också är skälet till att Frihet överhuvudtaget intervjuar honom.

När en sådan person går ut och ventilerar sina märkliga åsikter om politik bör det inte få stå oemotsagt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons