Annons

Kampanjen tycks ha styrt Östra Småland

Ledare • Publicerad 18 januari 2003

Socialdemokraternas offensiv mot de borgerliga i landstinget under senhösten och nu i januari har vi alla kunnat följa. Det anmärkningsvärda är att de kunnat använda tidningen Östra Småland som ett av verktygen i denna kampanj, och då inte bara dess ledarsida. Östra Smålands nyhetsrapportering har märkbart varit en integrerad del i spelet.

Detta innebär inte att tidningens landstingsreporter Marianne Odelius spritt falska uppgifter eller skrivit ihop saker ur intet. Men infallsvinklar, rubriker och värdeladdade uttryck har bidragit till att sätta ett hårt riktat ljus på vad som händer, ett ljus som ger skarpa skuggor och dagrar.

Annons

Ser man tillbaka till senhösten kan man se hur bilden av skeendet trappas upp.

En första artikel den 11 november väcker frågan om akutsjukhusens vara eller icke vara. Den rapporterar om mål- och visionsarbetet, men dess effekt är också att väcka de gamla farhågorna om Oskarshamns lasarett.

Några dagar senare etableras på ledarsidan påståendet att de borgerliga ska privatisera en fjärdedel av verksamheten. Uppgiften har räknats fram bakvägen via vissa standardnormer, men har aldrig bekräftats av de borgerliga eller av landstingsförvaltningen. Vid landstingsmötet i slutet av november citerar socialdemokrater och vänsterpartister uppgiften i referat, och den får då klang av obestritt faktum. I referatets rubrik uttalar sig vänsterpartisten Johnny Petersson om att folket ska få rösta om "de stora privatiseringarna". Redogörelsen för framräkningen kommer långt ned mot artikelns slut.

Därmed har "de stora privatiseringarna" blivit något man tar för givet. Från samma möte ser man också rubrikerna i Östran "röstade mot sitt löfte" och "avgiftshöjning". Och en dag senare "klarade inte sparkraven - sparkas". Nyheten finns där, men hårdfokuseras också. Även Barometern-OT har liknande rubriker. Men åtminstone första dagen ges reportaget formen av ett slags match mellan Johnny Petersson och Anders Andersson. I Östran dominerar vänsterns påståenden textens början och sätter därmed intrycket.

I slutet av november tar så Östrans ledarsida initiativet igen med två texter om "myten om mångfalden". Ledarsidan har också kort tid före landstingsmötet gått ut med ett upprop om folkomröstning om "nej till utförsäljning av länets sjukhus", underförstått att detta skulle ske. Uppropet övertogs sedan av en särskild kampanjgrupp, men fick också stöd av stora egenannonser i Östra Småland, där det gavs personlighet genom ett större foto av den leende ledarskribenten Rolf Asmundsson.

I början av december kommer nästa större nyhetsartikel om att "Delar av akutsjukvården måste avvecklas". En månad senare annonserar en lika stor artikel av Odelius att Oskarshamns sjukhus riskerar att läggas ned. Uppgifterna dementeras av topptjänstemän och finanslandstingsrådet, men det hindrar inte att nedläggningstemat utvecklas vidare på ledarsiden den 13 januari "Hjärnspöket är verkligt".

En av de senaste artiklarna av Odelius har rubriken "Planer på privat vård ger Andersson makt" åtföljd av ett foto på ett irriterat finanslandstingsråd. Artikeln grundar sig en undersökning i Dagens Medicin. I denna används huvudsakligen de mer neutrala orden "inflytande" och "inflytelserik".

Under tidsperioden uppger Östrans ledarsida hur många som skrivit på uppropet, och manar till spurt för att nå målet. Man kan jämföra denna informationsström med det de borgerliga i landstinget själva går ut med, nämligen nästan ingenting. Att i detta läge kräva folkomröstning innebär därmed komplikationer. Det är den egna tidningen som etablerat vad de borgerliga förslagen går ut på och hur de ska tolkas. Det är den egna tidningen som genom effektivt drivna perspektiv på nyhetsmaterialet och medvetet ordval i rubriksättning ger en tydligt vald belysning av skeendet. Och som det gavs en glimt av vid presentationen av namnunderskrifterna på fredagen, det är Östrans ledarredaktion som måste hjälpa kampanjgruppen på traven.

I normala folkomröstningar brukar det finnas en enighet om vad folkomröstningen ska gälla. Man kan undra hur de som skrivit på det aktuella uppropet uppfattat vad som sker i landstinget. Någon samstämmighet finns ju inte, i brist på tydliga borgerliga utspel.

Östra Smålands nyhetsflöde har präglats av vänstern. Tidningens nyhetsbevakning har inte tillräckligt säkrats mot att färgas av ett genomgående politiskt perspektiv. Det är därför svårt ta kampanjen på allvar.

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons