Annons

Kalmars studentköp

Ledare • Publicerad 19 augusti 2005

Skriv dig i Kalmar och få 500 kronor. Den regeln gäller studenter, kan vi läsa i tidningen. För det är rutin nu att de studenter som skriver sig i staden får en ”kommunal premie”. Saken försvaras också av – ja vem tror ni – Kjell Henriksson, naturligtvis.

Detta måste vara ett flagrant brott mot kommunallagen, vars likställighetsprincip (paragraf 2) förbjuder kommuner att gynna utpekade personer (förutom socialhjälp och motsvarande allmänna stöd). Bestämmelsen har exempelvis varit ett skäl mot stöd till föräldrar som inte väljer dagis för sina barn. Stödet skulle ju gynna dem, och det är förbjudet.

Annons

Men studenter som skriver sig i Kalmar får pengar i handen. Man kan ju undra varför inte andra som flyttar till kommunen inte också skulle få sin del av kakan. De kanske till och med tjänar pengar och betalar skatt.

En person på dåligt humör skulle sannolikt anklaga Kalmar för diskriminering av exempelvis unga som flyttar hit men inte är studenter.

Barometern-OT:s politiska redaktion är inte på så dåligt humör. Den tänker bara lämna in en anmälan till länsrätten. För flagranta lagbrott med skattebetalarnas pengar bör beivras.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons