Annons

Kalmarrevisor i frysboxen

Den S-ledda Kalmarmajoriteten väljer att inte alls lyssna när en enig Kommunrevision ger den kritik.
Publicerad 16 mars 2016

Kommunens revisorer anklagas ofta för att vara en mycket försiktig vakthund. Ledamöterna är ju politiskt tillsatta och påstås därför vara lojala mot husse och matte.

Men i Kalmar visar ledamöterna i revisionen prov på imponerande självständighet från sina respektive politiska partier. En enig kommunrevision föreslog nyligen att kommunstyrelsens uppsiktsplikt över de kommunala bolagen i grunden måste förändras. Det skedde efter en granskning genomförd av revisionsfirman Ernest och Young som något förenklat slog fast att Kalmar kommun inte lever upp till lagens anda.

Annons

Det är inte revisionen som är för svag. Problemet är att majoriteten inte lyssnar.

I den formella sakfrågan om att hela kommunstyrelsen inte får samma information som Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet om de kommunala bolagen döljs något mycket större: En politisk kultur av maktkoncentration, skepsis mot maktdelning (kommunrevision) och en svag opposition.

En artikel i senaste numret av Statsvetenskaplig Tidskrift förklarar vad det handlar om. Under rubriken Att bolagisera kommunal verksamhet uppmärksammar fyra statsvetare riskerna med att kommunstyrelsens ledamöter sitter i kommunala bolagsstyrelser. Å ena sidan ska de fatta beslut som maximerar "bolagets bästa", å andra sidan ska de ha bolagen under uppsikt.

Än rörigare blir det om ledamöterna också sitter i kommunfullmäktige och som ägare fattar beslut om direktiv till bolagen.

Just så är det i Kalmar.

Samma personer som fattar beslut om bolagen i kommunfullmäktige, styr dem i bolagsstyrelserna och har dem under uppsikt i kommunstyrelsen.

Enligt den tjänstemannaskrivelse som Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet ställt sig bakom är det en god ordning. "Personunionerna bidrar till att informationen finns inom kommunstyrelsen". Så rättfärdigas att ledande företrädare sitter på tre eller till och med fyra olika stolar.

Vad statsvetarna ser som ett "principiellt styrnings- och demokratidilemma" ser Kalmar kommuns politiska ledning som en fördel.

Att Johan Persson (S), Anders Andersson (C) och Bertil Dahl (V) inte svarar för sig själva utan låter tjänstemän förklara hur de uppfyller sitt personliga ansvar ter sig också minst sagt förvånande. Såväl ledning som tjänstemän föreslås därför läsa artikeln i Statsvetenskaplig Tidskift av Gissur Erlingsson, Mattias Fogelgren, Fredrik Olsson, Anna Thomasson och Rickard Öhrvall.

Kommunrevisionens skrivelse fick ett positivt mottagande av den borgerliga oppositionen, det vill säga Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Majoriteten gick däremot inte på förslaget som hade stöd också från ledamöter från Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. Men också Alliansoppositionen borde fundera över sin egna roll. Varför sitter dess kommunstyrelseledamöter och med i kommunala bolagsstyrelser?

Martin TunströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons