GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar län förändras

Den politiska kartan över Kalmar län ritas om rejält. Centern backar stort och i Kalmar kommun går Moderaterna kraftigt framåt.
Ledare • Publicerad 12 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det politiska landskapet förändras rejält i Kalmar län:

En valvinnare: Hanne Lindqvist (M) i Kalmar.
En valvinnare: Hanne Lindqvist (M) i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

– Centern förlorar något av sin historiska ställning.

– Kristdemokraterna går om Centern.

– Moderaterna får i Kalmar kommun starkare stöd än i riket i övrigt. Samtidigt får Kalmarmajoriteten en starkare vänsterlutning.

Centerpartiet ser ut att förlora sin plats i riksdagen från länet. Vilket också ser ut att vara fallet i Kronobergs. Det är ett historiskt nederlag. Partiet som i förra valet fick 9,81 procent av väljarna i valkretsen får nu 6.5. Samtidigt tappar partiet stort i flera kommuner- mister majoriteten i Nybro- och backar rejält i regionen där partiet haft en stark ställning.

Ett omfattande generationsskifte i riksdag, region och i Kalmar kommun spelar in. Partiet har fått fram starka kvinnor som Anna Östborg i Kalmar och Stihna Johansson Evertsson från Högsby på riksdagslistan. Men tunga etablerade företrädare som Anders Åkesson i riksdagen och Christer Jonsson i regionen är inte lätta att ersätta.

Centerns svaga val i ett historiskt stark valkrets ingår dock i ett större mönster. Partiet tappar i klassiska bastioner på landsbygden. Det tyder på att inställningen i regeringsfrågan varit en belastning för partiet. Den SD-taktik som fokuserat på urbana väljare i storstäder tycks också på landsbygden ha fått motsatt effekt.

Ett undantag i länet är Emmaboda där partiet drivit en motsatt linje, valt allianssamarbete och inte drivit anti-SD-linjen. Där befäster partiet sin position.

Kristdemokraterna som inte kan vara nöjt med det nationella valet får i riksdagen ett närmast identiskt starkt stöd som 2018. Bara i Jönköpings län gör partiet ett nationellt sett starkare val. KD får i Kalmar lika högt stöd som i starka valkretsar i Västra Götaland.

I regionen går partiet förbi Centern. Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är dock större än de tre borgerliga partierna partierna tillsammans.

”KD:s regionala framgång vittnar om betydelsen av lokalt arbete och idéutveckling.”

KD:s regionala framgång vittnar om betydelsen av lokalt arbete och idéutveckling.

Det gör också Moderaternas stora framgång i Kalmar kommun. Partiet ökar från 15,5 procent till 21 procent.

Moderaterna får därmed fler röster i kommunen än i riksdagsvalet i Kalmar. De moderata väljare som röstat rött i kommunvalet återvänder därmed och fler därtill. Väljarna har återfått förtroendet för partiet som under Hanne Lindqvists ledning samlat tre allianspartier och drivit en konstruktiv oppositionslinje till den grad att Moderaterna går bättre i Kalmar än i riket.

Paradoxalt nog får Kalmar efter valet - trots väljarnas ström åt M och KD - en kraftigare lutning åt vänster.

På grund av Centerns tillbakagång behövs numera Vänsterpartiet för att den S-ledda Kalmarunionen ska uppnå majoritet. Tidigare var koalitionen ”överstor”. Vänsterpartiet fick inflytande trots att partiet inte matematiskt behövdes. Centerns nedgång följer rikstrenden men kan också förstås som en bestraffning av samarbetet med Socialdemokraterna. Den naturliga reaktionen borde vara att ifrågasätta samarbetet med Socialdemokraterna i både regionen och i Kalmar kommun och återvända till den borgerliga familj partiet hör hemma i.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.