Annons

Judar används som slagträ i valrörelsen

Den som tror att alla judar resonerar likadant kan inte ha träffat särskilt många judar i sitt liv.
Ledare • Publicerad 7 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det finns ett gammalt judiskt talesätt: två judar, tre åsikter. Ett skämt? Javisst. Men att ifrågasätta, debattera och diskutera är en bärande del av judisk tradition och kultur. Det är ett av skälen till att så många judar återfinns inom akademin. Judar utgår aldrig från att det enbart finns ett rätt svar. Det kan finnas många svar som är rätt, så länge man kan argumentera för sin sak.

Det är värt att komma ihåg under den här valrörelsen.

Annons

Det har skrivits flera artiklar, av såväl judar som icke-judar, där Sverigedemokraternas mörka förflutna anges som ett skäl att inte rösta på den moderatledda oppositionen. Om Sverigedemokraterna får möjligheten att påverka en M/KD-regering finns det en risk att Förintelsen och 1930-talets fasor upprepas, lyder argumentet.

Den uppfattningen framfördes nyligen av den tidigare statsministern Stefan Löfven och den förre folkpartiledaren Bengt Westerberg (DN 4/9). De hänvisar till Förintelse-överlevaren Hédi Fried, som säger att hon ser paralleller mellan språkbruket i dag och på 1930-talet. Bara några dagar senare skrev Löfven en ny debattartikel på samma tema där han återigen tar upp SD:s syn på judar och varnar för partiet (AB 7/9).

”Trots försök av nuvarande och före detta politiker att använda judar som slagträ i debatten finns det ingen judisk åsikt i regeringsfrågan.”
Det tillhör judisk kultur att ifrågasätta och debattera.
Det tillhör judisk kultur att ifrågasätta och debattera.Foto: Fredrik Persson/TT

Representanter för Föreningen Förintelsens överlevande är av liknande uppfattning. ”Vi ser med både ilska och förskräckelse på hur Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna utan att blinka sviker löften om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande”, skriver föreningens ordförande Tommy Ringart samt hedersordförande Livia Fränkel på Dagens Nyheters kultursida (6/9).

Men det vore ett misstag att tro att alla judar resonerar likadant som Fried, Fränkel och Ringart. Det finns även dem som ser svensk migrationspolitik och Socialdemokraterna som ett hot mot svensk judenhet. Den uppfattningen är precis lika legitim.

Paulina Neuding, skribent på Svenska Dagbladets ledarsida, har skrivit i mer än tio års tid om antisemitismen i Socialdemokraternas skyltfönster Malmö. Nyligen skrev Neuding: ”Själv förundras jag över en valrörelse där så mycket handlar om att ta offentlig ställning mot rasism, samtidigt som hatet i Malmö – ett resultat av svensk migrationspolitik, och av den antisemitism som gång på gång avslöjats inom den malmöitiska socialdemokratin – knappt når dagordningen” (SvD 20/8).

Trots försök av nuvarande och före detta politiker att använda judar som slagträ i debatten finns det ingen judisk åsikt i regeringsfrågan. Det finns minst lika många åsikter om valet som det finns judar i Sverige.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons