Annons

Jubeltid för global polis

Det historiska tillslaget mot organiserad brottslighet visar på globaliseringens styrka, och demonstrerar hur ett stärkt polisväsende handlar lika mycket om elektroniska verktyg som fler poliser på gatan.
Ledare • Publicerad 9 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Stärkt polis handlar inte bara om fler poliser på gatan.
Stärkt polis handlar inte bara om fler poliser på gatan.Foto: Adam Ihse/TT

En historisk polisinsats utan dess like. Något annat går inte att säga efter att ha lyssnat på Europols presskonferens under tisdagsförmiddagen.

För Sveriges del är det svårt att överdriva framgången för den globala polisinsatsen. Med än så länge 155 personer gripna bara i Sverige, och ytterliga gripanden förväntade, är det det största tillslaget mot organiserad brottslighet i svensk historia. Ett tiotal mord har förhindrats, och av de gripna uppges flera vara ledande personer i kriminella gäng som varit delaktiga i narkotikahandeln och i gängkrigen. En berättelse som hämtad ur någon Hollywoodfilm.

Annons

Att man lyckats så väl beror på att man återigen har kunnat avlyssna de kriminellas krypterade kommunikation. Efter Enchrochat letade världens kriminella efter nya kommunikationsvägar. Ironiskt nog visade sig verktyget de valde i själva verket vara en fälla skapad av amerikanska FBI – en idé som dessutom kläcktes av australiska poliser över några öl.

Faktorer som onekligen måste upplevas som djupt förnedrande av de kriminella gängen.

Den närmast monumentala framgången bekräftar med all önskvärd tydlighet hur ovärderligt det är för polisens arbete i vår tid med teknologiska hjälpmedel, elektroniska arbetssätt, och hemliga tvångsmedel.

”Polisens teknologiska kompetens måste upprätthållas.”

Att stärka polisen handlar inte bara om fler poliser på gatan, eller högre polislöner. Minst lika viktigt är det att ge dem den befogenhet och de verktyg som behövs för att knäcka gängen i det nya millenniets högteknologiska värld.

Polisens teknologiska kompetens måste upprätthållas i takt med att de kriminella ständigt söker sig nya vägar och metoder.

Den stora globala insatsen, som utfördes i över hundra länder, torde ha inneburit väldiga krav på precision och samordning mellan samtliga inblandade, med koordinerade tillslag och blixtsnabba ageranden för att förhindra att de kriminella skulle kunna tipsa varandra.

Det är tveksamt om operationen hade kunnat genomföras utan teknologin eller utan det komplexa internationella samarbetet – något av liknande magnitud hade varit svårt att genomföra på egen hand. Hela historien är en fjäder i hatten för globaliseringen – att länder knyts närmre varandra – som annars ofta smutskastas av både vänstern och högerpopulismen.

Samtidigt blir den stora mängden gripna ett vittnesbörd om hur utbredd den grova kriminaliteten faktiskt är i Sverige.

Alla häktningar som kommer ske i samband med denna operation sätter även Sveriges problem med platsbrist i fängelser och häkten i blixtbelysning.

Detta är en viktig seger i kampen mot gängbrottsligheten. Och som många viktiga segrar under historiens gång visar den också vilken strategi eller taktik som bör användas.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons