unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jöken åt ytterkanten

Statsrådet Per Bolund vrider Januariregeringen åt vänster när han två år före nästa val öppnar för att regera vidare med Vänsterpartiet.
Språkröret Per Bolund (MP) öppnar för att släppa in Vänsterpartiet i regeringen efter nästa val.
Språkröret Per Bolund (MP) öppnar för att släppa in Vänsterpartiet i regeringen efter nästa val.
Foto: Jessica Gow
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det kan ses som något uppseendeväckande att det parti som för bara några dagar sedan hotade med att fälla regeringen nu omtalas som ett framtida regeringsparti av en minister, tillika ledare för ett av regeringspartierna.

På tisdagen skedde det dock. Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet och minister i regeringen deklarerade att han inte utesluter ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet för att åstadkomma en ”stabil majoritetsregering” i syfte att möta ”M, KD och SD”.

Det är intressant att Miljöpartiet har en mer positiv syn på Vänsterpartiet som regeringspartner än den kritiska som präglar Socialdemokraterna. Men med tanke på att Centern och Liberalerna motiverat sitt ingående i Januariöverenskommelsen (Jöken) med ett avståndstagande mot ”ytterkantspartierna” förefaller Bolunds vision i dag långt borta.

Centern på riksnivå kan väl ändå inte göra som Centern i Kalmar och ingå ett majoritetssamarbete med Vänsterpartiet?

Men Bolund vrider samtidigt Januarisamarbetet åt det röda hållet. Genom att presentera en ny regeringskoalition redan nu stärker han Vänsterpartiets status förhandlingsposition och underkänner samtidigt Januaripartierna som ett framtida regeringsalternativ. Det är svårt att tro att Bolunds utspel gav upphov till jubel hos Liberalerna och Centerpartiet.