Annons

Martin Tunström: Januariöverenskommelsen går i graven

Även om Löfven lyckas behålla makten efter en misstroendeomröstning blir den logiska följden att Januariöverenskommelsen går till historien.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 juni 2021
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Extraval eller talmansrundor som leder till att statsminister Stefan Löfven sitter kvar? Utgången är oklar. Men klart är i vilket fall att det politiska landskapet ritas om.

Löfvens och Lööfs strategi att rädda regeringen föll på söndagsförmiddagen.
Löfvens och Lööfs strategi att rädda regeringen föll på söndagsförmiddagen.Foto: Lars Schröder/TT

Januariöverenskommelsen spricker om regeringen fälls i måndagens omröstning klockan 10:00. Liberalernas Nyamko Sabuni slog fast faktum på söndagseftermiddagen. Det innebär att en Löfven tre-regering får klara sig utan stöd från Liberalerna fram till det ordinarie riksdagsvalet nästa år.

Annons

Överenskommelsens sista lösa fogar började också att upplösas under söndagen efter det att Stefan Löfven och centerledaren Annie Lööf hade en gemensam presskonferens.

Genom att flytta över hela frågan till en förhandling mellan ”parterna”, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, hoppades duon att Vänsterpartiet skulle dra tillbaka sina misstroenderöster. Därmed hade den förhandlingssituation med Vänsterpartiet som som enligt en grundprincip i Januariöverenskommelsen skulle uteslutas, skapats.

Det blev nej. För det finns det andra skäl än vad Vänsterpartiet anförde. Varför ska politisk makt i en demokrati delegeras till fastighetsägare och hyresgästföreträdare? Den historiskt framvuxna modellen bygger på att parterna förhandlar om hyrorna. Men inte att de bestämmer över hyreslagens utformning. Det är en slags nykorporativism som åter verkar vara på tapeten.

”Men regeringskrisen kommer inte som en blixt från blå sommarhimmel utan den har varit latent sedan Januarisamarbetet ingicks en vinterdag.”

Men regeringskrisen kommer inte som en blixt från blå sommarhimmel utan den har varit latent sedan Januarisamarbetet ingicks en vinterdag. Regeringen har fått förvalta en M/KD-budget, den har fått flera hundra tillkännagivanden att uppfylla och riksdagen har även fattat beslut om tilläggsbudgetar. Istället för att se det uppenbara att regeringsunderlaget är för tunt har ministrar ropat på nya budgetregler och krävt att andra partier som stämplats som paria - ska ta ansvar.

Med söndagens presskonferens förs också Socialdemokraterna och Centerpartiet ett steg närmare varandra. En icke-minister (Lööf) är närvarande. En minister är frånvarande. I hela frågan om fri hyressättning har nämligen självaste bostadsminister - Miljöpartiets Märta Stenevi - varit märkbart frånvarande. Under förevändning att frågan formellt sett hör till justitiedepartementet har hon sluppit att försvara ”marknadshyrorna”. Presskonferensen sätter bilden av hur Socialdemokraterna och Centerpartiet närmat sig varandra. MP är i vissa frågor bara ett stödparti.

I det landskap som nu växer fram är det svårt att sakpolitiskt orientera sig fram till något ”mittens rike”.

Vänsterpartiet har avstigamtiserat Sverigedemokraterna. Samtidigt blir det omöjligt att framöver exkludera Vänsterns mandat i riksdagen. Partiet går inte att räkna bort när det gäller regeringsunderlag.

Mittenalternativet kan således sakpolitiskt bli lite vad som helst. Men med de nya parlamentariska förutsättningar som råder från och med i dag måndag ser det ut att luta åt vänster.

Annons
Annons
Annons
Annons