Annons

Inte profet på hemmaplan

Ledare • Publicerad 8 mars 2005

Ett sextiotal personer – familj, vänner, kolleger, journalister och kulturpersonligheter – samlades på tisdagseftermiddagen på polska ambassaden i Stockholm för att vara med när Odd Zschiedrich mottog en utmärkelse ur den polske ambassadören Marek Prawdas hand. Utmärkelsen delas ut till personer som gjort viktiga insatser för att främja polsk kultur i Sverige, och har tidigare bara delats ut till tre svenskar. Den polske kulturministern Waldemar Dabrowski har utfärdat utmärkelsen.

Odd Zschiedrich är sedan ett och ett halvt år tillbaka kanslisamordnare vid Svenska Akademin, men är för denna tidnings läsare mest känd som tidigare chef för Kalmar Slott. Där arrangerade han flera utställningar med polska teman. Störst uppmärksamhet fick utställningen ”Tre kronor och den polska örnen – blod och kärlek under trehundra år” som visades 2003 och det är främst den han nu belönades för. Utställningen visade de starka banden mellan Polen och Sverige och besöktes av över 70 000 människor.

Annons

I sitt tal till Zschiedrich betonade ambassadör Prawda hur viktig den historiska förankringen är i dagens Polen. Medlemskapet i EU har gjort polackerna mer medvetna om sin historia, konstaterade ambassadören i sitt högtidstal.

Odd Zschiedrichs tid som chef för Kalmar slott har betytt mycket för kulturlivet i Kalmar. Under hans tid lockades nya besökare till Kalmar slott. Den utmärkelse Zschiedrich nu fått är – när stridsdammet kring ekonomin lagt sig – ett viktigt erkännande och en belöning för värdefulla insatser för kalmarborna, för svenskar, polacker och alla med intresse för vår historia och vårt gemensamma kulturarv.

Cecilia Brinck

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons