Annons

Insnärjd fruktbransch

Ledare • Publicerad 9 december 2003

Nu strömmar det in artiklar om tillväxt i vår region till tidningen. Men i hög grad är det regleringarna och skatterna som är Sydostsveriges fotboja.

Om skatten på bensin sänktes skulle det bli betydligt billigare att åka bil. Vårt Sydostsverige är en landsbygdsregion. Om avdragsrätten för arbetspendling blir bättre så skulle människor kunna ta jobb längre från hemmet.

Annons

En debattartikel i Dagens Industri tar Stefan Eldh upp en annan generell reglering: förbudet mot gårdsförsäljning av vin från svenska vin- och odlingar. Tror någon att det skulle vara ett hälsohot?

En bov i dramat är (överraskningsavis) Systembolaget! Små producenter har mycket svårt att slå sig in i hyllorna. (Man kan tro att det inte är lika roligt att åka inom Sverige som att dimpa ned på storkundsbesök i Bourgogne eller på Rivieran.) Men utan möjlighet att komma in i butikskedjemonopolet blir gårdsförsäljning enda möjligheten att marknadsföra.

En del producenter har gillat läget och flyttat all tillverkning utomlands. Med EU:s regelhjälp kan man nämligen slåss mot svensk byråkrati.

Vårt län är ett jordbrukslän. Det börjar förekomma vingårdar på Öland. När motionerar länets riksdagsmän om att tillåta gårdsförsäljning av vin?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons