Annons

Initierat fram tills nu

Ledare • Publicerad 23 december 2003

Den svenska tidningsvärlden har i år blivit två publikationer fattigare. Tidigare i år lades Dagens Forskning oväntat ned. Nu till jul upphör Initierat, som har utkommit var vecka. Det är två förluster för det offentliga samtalet.

Initierat var ett försök att komprimerat belysa aktuella samhällsfrågor i faktatäta artiklar. Många av dem som arbetade där fanns tidigare på Svenska Dagbladet eller i utredningsvärlden; man kan säga att Initierat fungerade som en välskriven intellektuellt vaken ledarsida. Vår tidnings läsare har nu ganska många gånger sett omnämnanden av den källan i ledare.

Annons

Brist på prenumeranter har nu gjort att verksamheten fått upphöra. Delvis kan det förklaras med att få vill betala så många tusen om året för kvalificerad journalistik.

Många dagstidningar lämnar säkert skadeglada kommentarer och menar att detta visar att publikationer som Dagens Forskning och Initierat inte behövs. Nej kanske inte om man struntar i värdet av en specifikt svensk debatt. Tidskrifter som The Economist och dagstidningar som Financial Times har redan stor spridning; den senare med morgonutdelning i Stockholm. En följd av vår europeisering är att viktiga ämnen allt mer diskuteras på engelska och på internationella arenor. Lokalt svenska åsikter göre sig icke besvär. Och då arenor för diskussion saknas torkar lätt också analyserna och meningarna bort.

Det finns ett mycket starkt medborgarvärde i en kvalificerad specifikt svensk samhällsdebatt. Därför är det minst av allt skadeglädje som pressen ska visa när satsningar som Dagens Forskning eller Initierat upphör. Att vår samhällsdebatt blir fattigare förlorar vi på.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons