Annons

Hyresgästerna ska inte betala för regeringsbildningen

Hyresgästföreningen accepterar höga hyreshöjningar för att slippa marknadshyror.
Ledare • Publicerad 11 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kalmarhems hyreshöjning på 1,40 procent är under det ovanligt höga genomsnittet i landet.
Kalmarhems hyreshöjning på 1,40 procent är under det ovanligt höga genomsnittet i landet.Foto: Karl Nilsson

Det var svårt att förhandla fram en ny regering, men har gått desto lättare att förhandla fram nya hyror för landets alla hyresgäster. Överenskommelserna ligger, rapporterar tidningen Hem & Hyra, på en betydligt högre nivå än tidigare år. I en kommentar till tidningen avslöjar en av föreningens förhandlare sambandet: ”Det blev väldigt högt, men vi ville inte stranda i år igen. Förhandlingarna skedde samtidigt som regeringspusslet pågick och där dagens hyressättning ifrågasätts. Klart att det påverkar.”

Detta är korrekt men samtidigt lätt bisarrt. Alltsedan regeringsförhandlingarna inleddes har det märkts en ambition från Hyresgästföreningens sida att få ner den politiska temperaturen i bostadspolitiken och visa att problemen inte alls är så stora som det ser ut. Frågor som tidigare har varit svåra att komma överens om med motparterna kunde nu lösas snabbt och lätt.

Annons

Att Hyresgästföreningen går med på ovanligt höga hyreshöjningar får med andra ord ses som ett sätt att motverka de reformer som Centern och Liberalerna krävde för sitt stöd till Löfven. Klagar inte fastighetsägarna finns inte längre något uppenbart skäl att verka för marknadshyror.

Men för hyresgästerna är regeringsbildningen en helt irrelevant faktor. Vad som ska påverka hyreshöjningar råder det förvisso delade meningar om, men den politiska situationen är definitivt inte en av dem. Hyresförhandling är inte opinionsbildning.

De faktorer som Hyresgästföreningen brukar peka på skulle snarare motivera lägre hyreshöjningar än vanligt eller rentav sänkningar. Somliga bolag rapporterar stora överskott, vilket antyder misstänkt stora marginaler på hyresintäkterna. Och högkonjunkturen har passerat zenith. Höga hyreshöjningar i detta läge innebär att samhällsekonomin går miste om det tillskott den hade kunnat få om hyresgästerna hade konsumerat för pengarna istället.

Så brukar Hyresgästföreningen argumentera. Nu gör den det inte. Medlemmarnas och för den delen alla hyresgästers intresse offras, liksom den intellektuella stringensen.

Istället ska en illusion av harmoni på hyresmarknaden skapas, för att reformbehovet inte ska synas. Men naturligtvis försvinner det inte. Om något får Hyresgästföreningens manöver behovet av förändring att framstå som än mer trängande.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons