Annons

Hönan blev en fjäder

Kommer någon ihåg skrällen kring Vattenfalls kärnkraft i Tyskland i höstas?
Ledare • Publicerad 24 februari 2010

Det var speciellt upprörande att företaget hade skrivit in en klausul om fullt ansvar vid en kärnkraftolycka, ansåg många kritiker.

I den lagrådsremiss som blir proposition här hemma finns nu samma regler inskrivna. Sker en olycka i Sverige ska det ansvariga företaget stå för skadorna upp till 12 miljarder, och allt över 16 miljarder. Däremellan finns ett skikt av statligt ansvar.

Annons

Inte hörs mycket debatt om frågan här hemma. Och inte avskräcker ansvaret de företag som funderar på att nyinvestera i kärnkraft. Man ser till att säkerheten är tillräckligt hög för att olyckor inte ska ske.

Däremot kan ju det ökade ansvaret påverka priset och avspegla producentens hantering av den lilla risk som kan finnas. I sista hand betalas risken alltså av konsumenterna. Så bra, kan man tycka. Då kan ju ingen säga att kärnkraftselen är subventionerad, eller att de som använder den är likgiltiga för andras säkerhet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons