Annons

Ester Hertegård: Hjärtland, bruksorter och utanförskapsområden

När partiledartalen under Almedalsveckan i år sker på distans görs febrila försök att placera sig hos olika väljarskaror rent geografiskt.
Ester HertegårdSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 juli 2021
Ester Hertegård
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Järnväg utanför Målilla som nämndes i Kristdemokraternas Almedalstal.
Järnväg utanför Målilla som nämndes i Kristdemokraternas Almedalstal.Foto: Loe Önnered

Att platsens betydelse spelar roll för människor har börjat sjunka in, och i talen som sänds från huvudstaden tas åhörarna med på en resa runt i Sverige. Landsbygden med dess invånare i små och mellanstora städer har helt plötsligt blivit stekheta väljare att försöka smickra, samtidigt som utanförskapsområdena blir än mer aktuella i takt med en mycket sorglig depravering.

Nooshi Dadgostar (V) inledde Almedalsveckans partiledartal under söndagen genom att ta med lyssnarna till norrländska industriorter. ”Landet byggdes inte i maktens korridorer utan på pappersbruk och järnverk (..)”. De offentligas insatser under förra århundradet hyllades som ”folkhemmets hjärta”. Orter som Skellefteå och Kiruna nämns med namn och Dadgostar framhöll att hon står i talarstolen på mandat från hela Sverige.

Annons

Under partiledartal nummer två på söndagen fortsatte hjärt-referensen när Kristdemokraternas Ebba Busch försökte skapa en bild av ”hjärtlandet”. Hjärtlandet definierades i hennes tal som att små och mellanstora städer och landsbygden utgör hjärtat i Sverige.

En gnista av förhoppning hann nog tändas hos många hemma på gårdarna innan partiledaren i nästa mening menade att det bästa beviset på att landsbygden är Sveriges hjärta är att så många stadsbor gillar att fira midsommar där. Ibland ter det sig som en utomjordiskt svår ekvation att ta till sig att landsbygden utgörs av platser som har ett värde för människor på riktigt. Oaktat stadsbornas semesterpreferenser.

”Landsbygden med dess invånare i små och mellanstora städer har helt plötsligt blivit stekheta väljare”

Hade det inte varit för en stark avslutning med tågsatsningar och uppradande av plånboks-konsekvenser för vanligt folk av att ha en rödgrön regering vid rodret hade Kristdemokraterna tappat mer landsbygdsförtroende än de vunnit på detta tal. Extra poäng från Kalmar län plockades genom att lova satsningar för tågen återigen ska stanna vid Målilla, vilket de inte gjort sedan 2005.

När sedan Nyamko Sabuni (L) under måndagsförmiddagen höll sitt tal förflyttade hon istället lyssnarna till utanförskapsområden i landets förorter. "Att vända utvecklingen i de mest utsatta områdena är att lyfta hela Sverige.” Liberalerna vill genom ett program de lanserat som Förortslyftet att områden som Tjärna ängar i Borlänge till Rosengård i Malmö ska bli tryggare platser att leva och verka i.

I Riksdagen är ledamöterna placerade efter vilken valkrets de kommer ifrån när de röstar. Ute i landet förväntar sig väljare från både Kiruna, Rosengård och Målilla att bli representerade när besluten om landet ska tas.

I en politisk realitet där en landsbygdsminister kan avgå bara för att täcka upp en voteringsplats, unga mördare får stora straffrabatter och Centerpartiet utan att blinka tackar nej till en lång lista med landsbygdssatsningar från ett borgerligt regeringsalternativ behöver människor runt om i Sverige få besked vad som spelar mest roll, deras plats på jorden eller politikers maktpositioner.

Annons
Annons
Annons
Annons