Annons

Helomvändningarnas parti

Det som var helt fel i går är rätt i dag. Socialdemokraterna gör ännu en helomvändning mitt under valrörelsen.
Ledare • Publicerad 1 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett meddelande till Sveriges Television från det socialdemokratiska partihögkvarteret så ändrades valkompassen. I går var det ”ganska dåligt” att bygga ut kärnkraften. I dag är det ”ganska bra”.

Statsminister Magdalena Andersson och justitieminister Morgan Johansson lägger om politiken. Igen.
Statsminister Magdalena Andersson och justitieminister Morgan Johansson lägger om politiken. Igen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Statsmän är pragmatiska och inser att politiska förändringar ibland måste ske. Det anmärkningsvärda med Socialdemokraterna är dock att både kovändningen om kärnkraft och om Nato motiveras i termer av att förutsättningarna förändrats hastigt.

Annons

Det stämmer inte med Nato och inte med energipolitiken.

Även före Rysslands invasion av Ukraina stod Sverige utanför Natos säkerhetsgarantier. Karlshamns oljekraftverk var igång också förra sommaren. Den globala uppvärmningen faror, orsakad av fossila bränslen, är något som varit välkänt i många år. Behovet av planerbar el är inget nytt.

”Politiken läggs om sent i en valrörelse när valutgången är alt mer osäker.”

På torsdagen kom ytterligare ett vallöfte från Socialdemokraterna. Nu övertrumfas oppositionens krav på 30 000 poliser med en målsättning att nå 33 000 poliser. Politiken läggs om sent i en valrörelse när valutgången är allt mer osäker. Det säger något om partiets passiva arbete under regeringsåren och om hur oppositionspartier burit de reformfärgade ledartröjorna.

Kontrasten till den politiska självbilden är också påfallande. Den nya politiken är ljusår från den av kongressen beslutade. I det ljuset framstår folkrörelsedemokratin som en chimär.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons