Annons

Hårdare straff kan vara vägen framåt

Barometern-OT menar att regeringen felbedömer det internationella stödet för den svenska sexköpslagen i en ledare den 20/6. Jag håller inte med, skriver EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).
Anna Hedh
Publicerad 25 juni 2016

Sexualbrott och könsbaserat våld är områden där lagstiftningen behöver skärpas och hårdare straff kan vara vägen framåt.

Den socialdemokratiska regering som genomförde sexköpslagen 1999 lyckades med en faktiskt lagstiftningsmässig verkan men kanske än viktigare - en normativ förändring i samhället.

Annons

Lagstiftning kan användas på två sätt. I vissa fall är det lagstiftningens effekt på attityder som är viktigare och skapar större förändring än de faktiska verktyg som lagstiftningen ger. Ett exempel på detta är lagstiftningen mot barnaga.

Svenska sexköpslagen debatteras alltmer frekvent i till exempel Europaparlamentet Jämställdhetsutskottet där jag är ledande i förhandlingarna om människohandel - det hade jag kunnat berätta. Allt fler ledamöter ifrån andra länder, som tidigare varit skeptiska, hjälper nu mig i kampen för att sexköpslagen ska spridas. Kan tilläggas att Frankrike precis antog en liknande sexköpslag som Sveriges. Dessutom har frågan om könsbaserat våld och våld i nära relation lyfts flitigt den senaste tiden med anledning av att EU vill ratificera Istanbulkonventionen.

Det är sorgligt att det ofta är lagstiftningsförslag som syftar till ökad jämställdhet som bemöts med argumentet det kommer inte funka. All lagstiftning fattas för att skapa incitament, förändra samhället. Trots det så bemöts aldrig lagstiftning för jämställdhet med orden det här är nödvändigt för att skapa förändring.

Det är också sorgligt att ledarsidan anser att regeringens förslag till utveckling av sexköpslagen är extrem och hellre ställer sig bakom Alexander Bards och Amnestys förslag att avkriminalisera sexköpslagen. Amnesty som för den sakens skull förlorat ett stort antal medlemmar.

Anna Hedh, EU-parlamentariker (S)

Svar: Det vore bra om Anna Hedh läste ledaren innan hon kritiserar tidningens linje. Barometern står bakom den svenska sexköpslagen och förordar också strängare straff för grovt sexköp. Bard och Amnesty är dock beklagliga exempel på ett motstånd mot lagen som Hedh och regeringen nonchalerar.

Ledarredaktionen

"Sexualbrott och könsbaserat våld är områden där lagstiftningen behöver skärpas."

EU-parlamentariker (S)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons