Annons

Gräv ner stridsyxan, Baudin

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin hotar med att ge sig på fria tankesmedjor om partiets lotteriverksamhet begränsas, enligt ett utredningsförslag.
Ledare • Publicerad 14 mars 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är förståeligt att Socialdemokraterna reagerat starkt på diskussionen, uppenbart initierad av Sverigedemokraterna, om att förbjuda partiets lotteriverksamhet som är en stor intäktskälla för parti och ungdomsförbundet SSU.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tänker högt om att skada Moderaterna och Sverigedemokraterna via lagstiftning.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tänker högt om att skada Moderaterna och Sverigedemokraterna via lagstiftning.Foto: Jessica Gow/TT

Partierna är en del av civilsamhället och socialdemokratin är en del av en historisk folkrörelse. Som ofta har sålt lotter. Har lotterierna skadat tilltron till parti och demokrati? Veterligen inte.

Annons

Den utredning som nyligen presenterades landade också i det rimliga. Partiers lotteriverksamhet bör inte förbjudas, men däremot regleras hårdare och beskattas.

Men när partisekreteraren Tobias Baudin uttalar sig i frågan är det med ett konfrontativt anslag, även när det gäller utredarens mildaare förslag om att lotterierna ska beskattas. Det påstås vara ett exempel på särlagstiftning riktad mot Socialdemokraterna, som om skattefrihet för lotteriverksamhet är något självklart.

Och Baudin fortsätter med att ett eventuellt förbud kan leda till krav inom partiet på att ”ge tillbaka lagstiftningsvägen och skada Sverigedemokrater och moderater”.

Det är ett uttalande som bidrar till eskalering och ännu högre tonläge i svensk politik. Baudin säger sig alltså inte själv vilja ”skada” sina politiska motståndare, men hänvisar till att han kan bli tvingad av ett internt tryck att lagstiftningsvägen angripa sina politiska motståndare. Det är en slags baklängesargumentation, där det egna ansvaret tonas ned och där samtidigt partiaktiva stimuleras till att resa just de krav som Baudin inte vill personifiera (just nu).

”Ilskna medlemmar och sympatisörer får dessutom redan tips på potentiella måltavlor.”

Ilskna medlemmar och sympatisörer får dessutom redan tips på potentiella måltavlor, när Socialdemokraternas partisekreterare tänker högt. Baudin spekulerar i att angripa organisationer som ”ligger Moderaterna eller Sverigedemokraterna nära”, såsom ”Stiftelsen Fritt Näringsliv” som bland annat finansierar den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Det är en än mer omdömeslös retorik eftersom Stiftelsen Fritt Näringsliv och Timbro dessutom saknar kopplingar till Moderaterna. Det är egna och fria organisationer. Fritt Näringsliv är för övrigt grundad av Svenskt Näringsliv som är den organisation på arbetsgivarsidan som bär upp den svenska modellen på arbetsmarknaden. Ingen av dem kan göras ansvarigt för Moderaternas eller regeringens hållning i lotterifrågan.

Att hota fria tankesmedjor och ifrågasätta hedern hos fria opinionsbildare verkar vara en ny S-strategi, oberoende av lotteridiskussionen. S-ledaren Magdalena Andersson anklagade ju nyligen youtubern Henrik Jönsson för att ta emot dold finansiering för sin opinionsbildning. Baudin har samma syfte. Han har också tidigare sagt att han ”inte utesluter” att det behövs lagstiftning kring finansieringen av ”opinionsbildning som försöker påverka politiska beslut i vårt land”. Lotteridiskussionen används nu av honom för att angripa fria opinionsbildare, såväl enskilda medborgare som använder sin yttrandefrihet som organisationer, och begränsa det offentliga samtalet.

Det skadar det demokratiska samtalet alldeles oavsett hur frågan om partipolitiska lotterier utvecklas.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons