Annons

Grattis Kronprinsessan, grattis Sverige!

Victoriadagarna påminner om den långsiktiga stabilitet och sammanhållning som monarkin bidragit med till Sverige.
Ledare • Publicerad 14 juli 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En kungafamilj värd att fira.
En kungafamilj värd att fira.Foto: Linda Eliasson

H.M. Kungen kröntes i september 1973, 50 år sedan i år. Genom vått och torrt har Kungen plikttroget stått som yttersta representant och symbol för riket. Något som säkerligen inneburit både bekymmer och glädjeämnen. Att en kompetent och mycket omtyckt Kronprinsessa finns att efterträda honom ger en underskattad trygghet för framtiden.

Jubileumsåret har varit till bredden fyllt av firanden och olika typer av högtidlighållande av Kungens tid på tronen. Tillsammans med Drottningen avläggs besök i Sveriges alla 21 län, i maj var det Kalmars tur och en glädjefylld folkfest mötte Kungaparet i stan. Alla besök genomförs helhjärtat och med leenden. Med schemat de har som inkluderar många och långa resor, helgjobb och sena middagar är det svårt att tro att både Kungen och Drottningen närmar sig en ålder av 80 år.

Annons

Men att vara monark är inget yrke som håller sig till normerna, vare sig till ålder eller övrigt. I ett annat uppmärksammat kungahus, det Brittiska, blev under våren en 74-åring krönt till kung. Det är en roll som kanske snarare beskrivs som ett föräldraskap hellre än ett yrke. En långt ifrån bekväm ställning, där man stundvis blir mycket otacksamt behandlad, men den medföljande starka kärleken och ansvarskänslan gör att man fortsätter. Dagarna blir så till år, och åren till decennier.

Under året har även mediehusen passat på att uppmärksamma jubileet med olika försök till sammanfattningar av Kungens år som statschef. Inte utan agenda. För att piska igång en diskussion om ett synnerligen skandalfritt kungahus har man krampaktigt försökt hitta delar av Kungahusets administration som kan porträtteras på ett ofördelaktigt sätt. Uppdrag granskning kallar ett av sina avsnitt för Kungens bostäder där man bland annat hakar upp sig på att Drottningen fått en pool i födelsedagspresent som underhålls med skattefinansierade medel. Det hela faller platt. För det jobb som Kungafamiljen utför är en pool-renoveringen inte särskilt imponerande ersättning. I ett internationellt perspektiv är det svenska kungahuset billigt.

Kungen har fortsatt skyhögt förtroende och i en färsk Novus-undersökning tycker över 70 procent av svenska folket att monarken är den bästa representanten för Sverige. Kronprinsessan, Drottningen och övriga kungafamiljen har också vunnit folkets hjärtan. Inte utan anledning. Kronprinsessan Victoria som på sitt självklara sätt blandar engagemanget för naturen med barns hälsa och rikets säkerhet. Drottningen som kämpar för upprättelse åt barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp, ett ämne som få andra vågat tala om innan hon började. Prinsessan Sofia som under våren återigen hoppat in och jobbat extra inom vården, denna gång med rehabilitering av ätstörningar i fokus. Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Prins Daniel som ödmjukt och oförtröttligt jobbar med sina respektive engagemang.

Det går inte att sätta en prislapp på det magiska skimmer som Kungahuset sprider över Sverige, alltifrån den grå vardagen i ett patientrum på ett sjukhus, till medaljer och statsbesök på slotten. Så stort grattis på födelsedagen Kronprinsessan! Men kanske ännu mer, Grattis till konungariket Sverige.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons