Annons

Glöm inte fiskarna i havet

Miljöpolitik tenderar att ha fokus på visioner och inte på konkretion. Därför är det glädjande att det nu syns en vridning i diskussionen. Ett kvitto på det är Demoskops senaste undersökning, som ger vid handen att Moderaterna anses ha bäst klimatpolitik.
Ledare • Publicerad 25 februari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Omtanken om naturen är en ibland bortglömd ådra inom konservatismen.
Omtanken om naturen är en ibland bortglömd ådra inom konservatismen.Foto: David Gard

I en borgerlig och konservativ idétradition finns förvaltarskapstanken som ett genomgående stråk: Världen och vår närmaste omgivning är vi människor satta att vårda oss om och skydda. Människan förvaltar nuet genom att behålla kontinuitet bakåt och genom ansvarstagande för framtidens generationer. De individuella valen idag är avgörande för morgondagens värld.

Miljöengagemang har beklagligt nog ofta försetts med en vänsterstämpel och i den politiska retoriken har ett motsatsförhållande mellan marknadsekonomi och miljöhänsyn målats upp. Därför är det glädjande att Demoskops senaste undersökning ger en fingervisning om att väljarna nu tycks ha sett igenom denna falska dikotomi och uppfattar att det inte räcker med plakatpolitik och visioner: Det är nu Moderaterna som anses ha den bästa sakpolitiken på miljö- och klimatområdet.

Annons

Man ska dock inte glömma att Moderaternas starkaste frågor, enligt denna och andra undersökningar, är inom politikområdena lag och ordning, ekonomi och jobb eller att sjukvård och migration fortfarande är de viktigaste samtalsämnena bland väljarna. Men att Moderaterna faktiskt har högre förtroende än Miljöpartiet inom MP:s eget område är självklart en vridning att känna tillfredställelse över.

För att förvalta det förtroendet behöver Moderaterna och borgerligheten knyta an till sina egna rottrådar. Konkretion, individuellt ansvarstagande och samarbete med näringslivet är framgångsfaktorer på miljöområdet.

En fråga att driva skulle exempelvis kunna vara den om tumlarna – en av världens minsta valar – i Östersjön. Då skulle inte retoriken om att rädda Östersjön klinga så abstrakt. Tumlare är de enda valar som lever permanent i svenska vatten och de unika valfiskarna är akut hotade. Valen fridlystes redan 1973, då inte minst Sovjetimperiet hade pumpat ut miljögifter i Östersjön och nya fiskemetoder gav stora bifångster, men populationen har aldrig återhämtat sig.

Nu skriver vi år 2021 och har fortfarande inte kommit till rätta med problemet angående livsmedelsindustrins bifångster. I dagarna har dock regeringen gett ett uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att ta fram fiskeregleringar som ger ett utökat skydd för tumlarna i Östersjön. Uppdraget sker i samråd med fiskerinäringen, vilket är en förutsättning för framgång.

Det finns många konkreta frågor som denna för Moderaterna att driva om partiet vill profilera sig som Sveriges riktiga miljöparti. Partiets höga förtroende i frågor om företagande och näringsliv är en vinst för miljön. Miljö- och klimatfrågorna handlar dessutom till syvende och sist om vad vi lägger på tallriken, om de vardagliga, individuella valen.

Annika BorgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons