Annons

Fritt fram för strandbyggen?

Det finns ofta skäl att klaga på kommunal markplanläggning som bromsar utvecklingsmöjligheter.
Ledare • Publicerad 19 februari 2010

Ibland kan enskilda markägare få sitta emellan, när deras försök att göra något av sina tomter och sitt boende fastnar i den kommunala beslutskvarnen. Särskilt problematiskt brukar det vara i närheten av vatten, där fastighetsägares möjligheter att utveckla det de äger brukar vara noll, med tanke på alla strandskyddsbestämmelser.

Desto mer bisarrt blir beslutet av Oskarshamns samhällsbyggnadsnämnd att i efterhand tillåta utfyllnad av en mycket lång strandsträcka norr om staden. Den som står för ingreppet har inte haft marklov, ja äger inte ens den mark som en gång var en strandäng.

Annons

Resultatet av utfyllnaden var det väntade: området ger nu intryck av att vara en enskild tomt, från vilken andra ska hålla sig borta. I efterhand diskuteras nu visserligen detaljer som ska öka öppenheten, men det är just bara detaljer.

Det kan säkert finnas många omständigheter att ta hänsyn till för valda i en nämnd. Men i just detta fall verkar den tillfälligtvis hopkomna majoriteten ha huggit rejält i sten. Desto argare blir väl alla de, som tidigare fått nej för sina planer, även om de själva ägt området där något skulle ske.

Nu ska fallet med strandängen granskas av länsstyrelsen. Bra. Land ska med lag byggas. Även stränder.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons