Annons

Frågor om islam

Ledare • Publicerad 2 december 2003

Oskarshamns-Tidningens och Barometerns ledare den 28/11 nämnde islam. I massmedia har tidigare skrivits om att många i väst ställer sig skeptiska till islam och även till muslimska länder.

Jag tror att om den misstron skall minska så måste svar kunna ges på en del frågor. I alla Västeuropas länder finns i dag miljontals flyktingar från muslimska länder. Varför söker sig så många muslimer bort från sina länder trill kristna länder i väst. Hit kommer flyktingar från Marocko, Algeriet, Libyen, Turkiet, Irak, Afghanistan, Iran med flera andra muslimska länder.

Annons

Bara i Sverige finns i dag 400 000 muslimer, flyktingar från i stort sett alla muslimska länder.

Varför förtrycker så många ledare i muslimska länder sina egna medborgare? Inte behöver kristna fly till muslimska länder.

Varför är dom flesta muslimska länder enpartistater eller styrs av diktatorer? Stater med obefintlig demokrati som tydligen tolkar koranen på sitt sätt. Man kan också fundera över att om tron är så viktig för muslimer, varför fly till kristna länder?

Är sanningen att många muslimer helst vill utöva sin tro i kristna länder där toleransen för oliktänkande är större? Beror det på att kristendomen är en förlåtande religion? Vänd den andra kinden till. Är islam en hämnande? Öga för öga. Är det därför inga journalister eller politiker vågar kritisera islam. Som politiker är det kanske tryggare att kräva fler minareter i stället för att ifrågasätta islam i många frågor. Exempelvis deras syn på homosexuella eller många unga svenska muslimers syn på judeutrotningen.

Varför har ordföranden i Sveriges muslimska råd brännmärkt giftemål mellan svenska män och muslimska kvinnor? Är vi som inte är muslimer sämre människor? Hade en kristen präst varnat kristna för att gifta sig med muslimer hade han blivit uppkallad till varenda TV soffa för att förklara sig. Journalister hade skrivit och fördömt.

Jag är uppfödd i Sverige och har varit van vid vår yttrandefrihet men jag kommer inte ifrån den olustkänsla jag fick för ett år sedan när jag per e-post skickade frågorna till några muslimska föreningar. Jag fick inga svar. Jag har förstått att denna kritik mot islam inte är acceptabel.

Vid släckningsarbetet av moskén i Malmö hotades brandmännen av åskådare som ansåg att brandmännen inte gjorde sitt jobb.

Kritik mot islam skall ju bestraffas enligt koranen. Det känns inte bra att vi har en religion i Sverige som man känner ångest för. Slutligen en reflektion.

Eftersom vi alla i Sverige skall integreras enligt integrationsministern till något som vi inte vet vad kan det vara på plats att tänka på att invandrarna som kommit hit har valt Sverige på grund av de värderingar vi har. De har ju tyckt Sverige vara ett bra land som det är trots att vi är ett kristet land.

Oskarshamnare

I vanliga fall tas brev till ledarsidan under pseudonym inte in. Men skribenten har hänvisat till tunga personliga skäl, varför ett undantag görs. POL RED

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons