Annons

Forskning på gränsen?

Ledare • Publicerad 22 december 2003

Grattis Fredrik Tovesson! På torsdagens Kalmarsidor nämns din framgångsrika disputation i kärnfysik vid Örebro universitet.

Men ledarredaktionen hoppas innerligt att tidningsrubriken blev fel: ”Kalmarson kan revolutionera kärnkraften”. För har du utfört den bragden har du samtidigt blivit kriminell. I vårt land råder nämligen ett lagförbud mot att utveckla kärnkraften, de så kallade kärntekniklagen. Senast för några dagar sedan debatterade riksdagen om inte förbudet skulle tas bort. Men den socialdemokratiskt ledda riksdagsmajoriteten sade nej. Det fick man verkligen inte.

Annons

Nu innehåller lagen undantag för universitet och högskolor, så rent tekniskt är Fredrik Tovesson nog inte en brottsling. Men det är politiskt klart och tydligt att vi i Sverige säger nej till sådan kunskap som för kärntekniken framåt. Och det är precis vad han gjort.

Nej, men så här är det ju inte menat, tänker säkert de flesta kärnkraftsmotståndare. ”Inte motsätter vi oss Fredrik Tovessons nya landvinningar.” Jo, det är just den handfasta verkan kärntekniklagen har, och det visar dess absurditet.

Få länder avhänder sig frivilligt möjligheten att veta mer om kontroversiella forskningsområden. Det gör vi i Sverige. Förbudet mot utveckling av kärnkraft har medfört att produktutvecklingen på områder saktat ned. Kärntekniken riskerar att hos oss bli gårdagens teknik, medan den i våra grannländer arbetar med morgondagens.

Så avskaffa förbundet! Och låt Sverige dra nytta av Fredrik Tovessons kunskap!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons