Annons

Förr kallades de för kanonmat

Efter Sovjetunionens sammanbrott kunde det svenska försvaret ta en time-out. Det förelåg inget militärt hot mot Sverige under överskådlig tid.
Ledare • Publicerad 1 februari 2012
Rysslands premiärminister Vladimir Putin ser gasledningen Nord Stream som ett strategiskt intresse. Ledningen gåt utanför Gotland genom Sveriges ekonomiska zon. T.h. Alexei Miller, VD för energiföretaget Gazprom.
Rysslands premiärminister Vladimir Putin ser gasledningen Nord Stream som ett strategiskt intresse. Ledningen gåt utanför Gotland genom Sveriges ekonomiska zon. T.h. Alexei Miller, VD för energiföretaget Gazprom.Foto: 

Det gamla värnpliktsförsvaret skrotades. Sverige satsar istället på ett insatsförsvar med fast anställda, betydligt färre men bättre utbildade och utrustade.

Alltjämt tror försvarsminister Sten Tolgfors, att han har 50 000 man att tillgå när den nuvarande planeringsperioden är till ända 2014. Få delar hans optimism.

Annons

Uppenbarligen anser ÖB Sverker Göranson att rekryteringen går dåligt. Ett förslag på hans bord säger, att det ska räcka med grundskola för att antas till grundläggande militär utbildning. Hittills har det krävts gymnasiebetyg i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap.

Försvarsmakten påstår att skälet är en önskan att ”rekrytera ur hela den befolkning som finns.” Det låter ihåligt. Tidigare rekryteringskampanjer har utformats som rena intelligenstester. Mot slutet av det gamla värnpliktsystemet rekryterade man inte ur hela befolkning utan bland de bästa i varje årskull.

Den som bara har grundskola bakom sig får svårt att tillgodogöra sig dagens militära utbildning. Det finns en uppenbar risk att soldatyrket lockar många som har svårt att komma in på den civila arbetsmarknaden. Inte minst i utlandsuppdragen har svensk trupp levat högt på mångfalden av kompetenser.

Två omständigheter gör situationen allvarlig. För det första kommer antalet utlandsuppdrag att minska, kanske till noll, efter Afghanistan. Sveriges militära förmåga har hållits uppe av erfarenheter under Nato- eller FN-flagg. Framöver måste försvaret bygga på egen kompetens. Militäryrket måste locka ”the best and the brightest.”

För det andra är Sveriges militära time-out slut. Den ryska gasledningen Nord Stream går utanför Gotland i den svenska ekonomiska zonen. Där är Sverige enligt folkrätten skyldigt att skydda installationer och upprätthålla ordningen. Annars har ägaren till ledningen, Ryssland och Tyskland rätt att göra det. Sverige har inga förband på Gotland och små marina styrkor. I en tillspetsad politisk situation har vi små möjligheter att hindra rysk eller tysk närvaro i vår ekonomiska zon.

Man kan invända, att ett sådant scenario är osannolikt. Det är att måla fan på väggen. Men militär planering handlar om att rusta sig för det omöjliga eller det värsta tänkbara. Ska vi klara oss med minsta möjliga försvar, får det inte bestå av ungdomar, som inte ens kom upp i gymnasiet. Det måste finnas en bättre lösning.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons