GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Företagen finns med i regionens industriforum

Barometerns påståenden är grundlösa, skriver Peter Wretlund (S) och Karin Helmersson (C).
Brev till ledarsidan • Publicerad 4 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Industriföretag i länet deltar i dialogen, skriver Karin Helmersson och Peter Wretlund.
Industriföretag i länet deltar i dialogen, skriver Karin Helmersson och Peter Wretlund.
Foto: Mattias Mattisson

Varifrån kommer bilden om att företagen inte finns med i den regionala utvecklingen av Kalmar län? Är det hörsägen, faktakoll eller ett sätt att få skriva om ett ämne som sällan nämns på ledarsidan? Vi har anledning att undra med tanke på de grundlösa påståenden som fanns i ledaren den 2/9.

Industrin i Kalmar län omsätter ungefär 82,5 miljarder kronor per år vilket gör oss till ett av de industriintensivaste länen i Sverige i förhållande till folkmängd. Drygt en tredjedel av arbetskraften i privatsektor finns i industrin, det fördelar sig på olika branscher som verkstad, trä, livsmedel och flera andra. Sektorn ger också underlag till flera andra privata företag. Stort förändringsarbete har skett och sker med automatisering, digitalisering och hållbarhet. Vi vet att det kommer finnas behov av arbetskraft och kompetensutveckling både nu och i framtiden. Jobben skapas i företagen, men det offentliga har ett ansvar för att i samtal med företagen skapa så goda förutsättningar som möjligt.

”Att ledarredaktionen på Tidningen Barometern väljer att raljera kring detta viktiga arbete är bara beklagligt och dessutom baserat på fel i de grundläggande fakta.”

Vi har under denna mandatperiod startat ett Tillväxtforum där vi möter länets näringslivsorganisationer. I höstas tog vi i den politiska majoriteten initiativet till att skapa ett Industriforum. Vi har mött flera företrädare i länet för att diskutera forumets utformning och uppdrag. Vi har hela länet för våra ögon och vår målsättning är att forumet ska bidra till att stärka förutsättningarna för sektorn. Vi ser att när forumet har sitt första möte under hösten finns det representation av flera företag från länet, fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer och både politik och tjänstepersoner. Parallellt med forumet har arbetet med Industriell utveckling via Smart Specialisering startat. Ett viktigt arbete för att stärka näringen. Detta inleddes så sent som i tisdags.

Att ledarredaktionen på Tidningen Barometern väljer att raljera kring detta viktiga arbete är bara beklagligt och dessutom baserat på fel i de grundläggande fakta.

Karin Helmersson

Regionråd (c)

Peter Wretlund

Svar:

Nej, Barometern baserar inte ledare på hörsägen. Karin Helmersson och Peter Wretlund refererar till det uppstartsmöte som ägde rum under veckan med många företag inbjudna. Själva Industriforumets första möte är i oktober.

”Forumet är en avstämningsyta mellan Region Kalmar län inom regional utveckling och representanter från industrins arbetsgivare- och arbetstagarorganisationer, som det står i protokollet från arbetsutskottet 28/4.”

Själva forumets ledning - utgörs av regionråd för regional utveckling, fackförbundens representanter och en arbetsgivarföreträdare. Att de sedan samtalar med företagare på separata möten är en annan sak. I forumets lednings kärna som den internt kallats finns inga företagare representerade.

Ledarredaktionen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.