Annons

Fördel Stubb inför upploppet i Finland

Samlingspartiets Alexander Stubb fick starkast stöd i det finländska presidentvalets första omgång och är favorit inför den andra omgången. Men frågan om vem som blir president är öppen.
Ledare • Publicerad 28 januari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Presidentkandidaten Alexander Stubb noterar valresultatet på valvaken i Helsingfors.
Presidentkandidaten Alexander Stubb noterar valresultatet på valvaken i Helsingfors.Foto: Kajsa Kettil

Stort jubel utbröt på Alexander Stubbs valvaka i Helsingfors när vallokalsundersökningen presenterades klockan 20:00 finsk tid. Stubb ser ut att landa på 27,1 procent och går därmed vidare till en andra omgång där han får möta Pekka Haavisto som får 25,7 procent av rösterna. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho fick ett något svagare stöd än sitt parti i det senaste riksdagsvalet, att hans väljare valde sofflocket under söndagen är en hypotes bakom det ”väljartappet”.

Samlingspartiets kandidat har däremot lyckats att bygga en bredare bas, också utanför partiets traditionella bastioner. Att Svenska Folkpartiet inte ställde upp med någon egen kandidat har bidragit till att svenskspråkiga väljare röstar på Stubb i hög utsträckning. Även Kristdemokraternas väljare tycks ha valt Stubb framför sin egen kandidat.

Annons

Valet är dock långtifrån avgjort. Haavistos kurva är på rejält uppåtgående. Han har vunnit många taktikröstande S-väljare som övergivit sitt eget partis kandidat. Och även om det är föga troligt att Sannfinländarnas väljare röstar på honom i en andra omgång är denna grupps entusiasm för den i deras ögon liberale och urbane Stubb begränsad. Stubb förblir favorit efter den första omgången, även om osvuret är bäst inför upploppet.

De politiska skillnaderna mellan Alexander Stubb och Pekka Havvisto har beskrivits i termer av betoningar och accentförskjutningar. I en valrörelse där samtliga kandidater vill profilera sig som statsmän har också invektiv och personliga påhopp lyst med sin frånvaro. Där har Sverige att lära av den politiska kulturen.

En kommande utlyst politisk strejk mot mitten-högerregeringens reformer på arbetsmarknaden kan möjligen påverka stämningarna inför den andra omgången. Kollektivtrafiken ska stanna och förskolorna stängas.

I grunden riktas storstrejken mot regeringspartiet Sannfinländarna som vunnit stora grupper manliga industriarbetarväljare från Socialdemokraterna. Att facken blåser till strid mitt under en valrörelse ter sig knappast som en slump.

”De små skillnaderna till trots i sakpolitiken har presidentvalskampanjen bidragit till att föra utrikes- och säkerhetspolitiken närmare väljarna.”

De små skillnaderna till trots i sakpolitiken har presidentvalskampanjen bidragit till att föra utrikes- och säkerhetspolitiken närmare väljarna. Man kan nog till och med tala om en demokratisering av detta politiska fält.

Pekka Haavisto ledde Finlands Natoförhandlingar. Och Alexander Stubb betonar att Finland som en del av ”Natos geografiska marginal bör bli en del av försvarsalliansens kärna”. Beskeden om att Finland kan sända soldater till andra Natoländer liksom om att soldater från andra Natoländer i fredstid kan placeras på finsk mark är tydliga. Likaså väntar med Stubb en säkerhetspolitisk offensiv. Han vill driva på för att förlägga ett kommande Natotoppmöte i Helsingfors och samtidigt inleds en kampanj för en kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

Martin Tunström på valvaka i Helsingfors.
Martin Tunström på valvaka i Helsingfors.

Finlands Natointräde beskrivs i relation till Sverige också som något historiskt. För första gången upplevs det vara Sverige som följde efter Finland i ett stort utrikespolitiskt vägval.

Relationen mellan de båda syskonländerna har blivit mer jämlik, mindervärdeskomplexet är borta. Det är i dag öster om Östersjön som den politiska debatten förs på en upplyst arena och det är, för att tala med Alexander Stubb, i Natofinland som medlemskapet i försvarsalliansen ges en mening. Finland framstår alltmer som ett Sverige för vuxna.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons