Annons

Flugornas herre ingen bra skola

Incidenten där Stefan Holm tog tag i en elev under en stökig lektion sätter fingret på skolans problem. Bråk och stök förstör för både lärare och elever.
Ledare • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Lugn och ro i klassrummet är bra för alla.
Lugn och ro i klassrummet är bra för alla.Foto: Gorm Kallestad

Många kan nog, om de tänker tillbaka, minnas känslan från barndomens skoldagar då man råkade ha en lärarvikarie. Ofta blev allt lite enklare. Det var lätt att intala vikarien att den ordinarie läraren kanske brukade låta eleverna sitta och studera utomhus solen eller i något avskilt grupprum i stället för i klassrummet. Väl ute ur salen blev det svårare för vikarien att ha uppsikt över vad eleverna faktiskt hade för sig.

När normaliteten sätts ur spel är det helt enkelt lättare att testa – och tänja på – gränserna. Man tar sig större friheter – kanske rentav på andras bekostnad.

Annons

Det är möjligt att något sådant har hänt i den omskrivna händelsen på en högstadieskola i Karlstad. Den tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm hade i rollen som just lärarvikarie lett ett antal stökiga lektioner, varav den sista blev bråkig. För att råda bot på situationen tog Holm tag i en elev, förde undan vederbörande, och tillrättavisade honom med en förklaring.

Beroende på de exakta omständigheterna kan det mycket väl vara så att Holm agerade inte bara instinktivt, utan också regelmässigt. Sedan en ändring av skollagen 2022 får en lärare ingripa fysiskt för att hindra våld, kränkningar och ordningsstörningar. Det finns dock en utbredd osäkerhet kring var man ska dra gränserna.

”Inte undra på att många till slut ger upp.”

I Holms fall har han dock själv sagt att gjorde fel, att han blev provocerad och att droppen rann över i stundens hetta. Och skolan i fråga har polisanmält händelsen.

Man får ha respekt för deras bedömning av saken. Men det säger onekligen något om hur allvarlig situationen är i svensk skola när klasser är så bråkiga och stökiga att de alltså till och med uppenbarligen kan få en mentalt skärpt elitidrottare av världsklass ur spel.

Och det efter bara en enda dag.

Tänk då vad alla lärare utsätts för mentalt som behöver uthärda sådana arbetsvillkor dag ut och dag in, fem dagar i veckan, månad efter månad, år efter år.

Inte undra på att många till slut ger upp. Drömmen om att bli lärare överlever inte alltid mötet med dagens verklighet. Många har fått överge sitt kall för lugnare betesmarker.

I detta specifika fall kanske Holm gick överstyr, det är i sådana fall inget att glorifiera. Men det sätter fokus på ett av de problem som existerar skolans värld, som påverkar dels lärarna – men också eleverna. Det är i till syvende och sist elevernas utbildning som saboteras när kaos får regera.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons