Annons

Fler verktyg till utsatta handlare

Rätt att ge butiksägare rätt att stänga ute återkommande förbrytare.
Ledare • Publicerad 30 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ett tillträdesförbud skulle innebära att fler tjuvar skulle behöva hålla behörigt avstånd från exempelvis livsmedelsbutiker.
Ett tillträdesförbud skulle innebära att fler tjuvar skulle behöva hålla behörigt avstånd från exempelvis livsmedelsbutiker.Foto: Johan Nilsson/TT

Mer än varannan handlare är utsatt för brott, larmar organisationen Svensk Handel om. Corona-pandemin har haft inverkan. Att den gränsöverskridande brottsligheten minskat verkar istället ha inneburit ett större tryck på mindre lokala handlare. Organisationen har utformat ett säkerhetsindex för att kunna jämföra butikers utsatthet över tid, ett index som nu under sommaren är på den högsta nivån någonsin sedan det började mätas.

Dagligvaruhandlare som blir rånade och hotade har tyvärr varit ett ökande problem i flera år. Förra året polisanmäldes 43 400 butiksstölder.

Annons

Men troligen är det bara en bråkdel av de som utsätts som bemödar sig med en anmälan eftersom att mindre än 40 procent uppklaras och själva processen ofta kan innebära en ökad hotbild mot butiksinnehavaren.

Butiker ger upp och lägger ned i områden som är extra utsatta. Om man, som en Willysbutik i Örebro, blivit utsatt för väpnat rån tre gånger under en månad är det inte svårt att förstå.

I samband med #metoo 2017 gjordes en undersökning som visade att 40 procent av kvinnor anställda i handeln blivit utsatta för sexuella trakasserier, främst av kunder. Affärer som säljer något pälsrelaterat är utsatta för våldsbejakande djurrättsextremister. Många handlare vittnar om att det är svårt att behålla personal just för de alltför vanliga obehagen som de utsätts för.

Förra året utreddes ett tillträdesförbud som skulle kunna innebära att om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att en person kommer att begå brott på den aktuella platsen eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där, så ska den kunna förbjudas att vistas i lokalen. Morgan Johansson konstaterade att ”Vi inte kan ha en situation där kriminella betraktar butiken i området som sitt eget skafferi”. Målbilden är ett ikraftträdande den 1 januari 2021.

Utredaren och vissa remissinstanser hade invändningar. Ett tillträdesförbud skulle innebära en inskränkning av rörelsefriheten och en stor kostnad för att se till att det efterlevs. I det allvarliga läge som dagligvaruhandeln befinner sig i nu är det dock rimliga uppoffringar att göra.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons