Annons

Fel blir rätt i S-skuggbudget

Socialdemokraterna finansierar förslag till reformer med en sänkning av biståndet.
Ledare • Publicerad 23 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Minskningen av biståndsbudgeten och avvecklandet av klimatbonusen är två beslut som den nya regeringen utsatts för mycket hård kritik för.

Även Mikael Damberg (S) ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna vill skära ner på biståndet.
Även Mikael Damberg (S) ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna vill skära ner på biståndet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med politik förhåller det sig dock så att förslag ofta bedöms utifrån vem som lägger dem.

Annons

Sänkningen av biståndsbudgeten från 1 till 0,9 procent av BNI har mötts av hårda ord.

När Socialdemokraterna på onsdagen presenterade sin skuggbudget visar det sig att också det stora oppositionspartiet lämnar målet att biståndsbudgeten ska uppgå till en procent av bruttonationalinkomsten. Biståndet är något högre än i regeringens proposition, men målet är således övergivit i skuggbudgeten. I valrörelsen framställdes det som ett löfte att biståndsbudgeten skulle vara intakt. Nu fungerar den som ett medel för att finansiera ett tillfälligt högre barnbidrag.

”I valrörelsen framställdes det som ett löfte att biståndsbudgeten skulle vara intakt.”

I klimatfrågan har tonläget mot regeringen varit högt. Men när Socialdemokraterna presenterar sin skuggbudget accepterar den borttagandet av klimatbonusen från elbilar. Kritiken sträcker sig till att regeringen gått fram på fel sätt. Det som var fel blir rätt. Det går fort i ishockey. Och i politik.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons