Annons

Evigt liv – det finns

När en institution en gång har fötts, blir den snart oberoende av sitt ursprungliga syfte, och lever kvar med nya mål. Människor har vant sig vid den, några har sin försörjning ifrån den, kanske till och med sitt livs mening.
Ledare • Publicerad 20 november 2009

Då kan ju inte ett bortfallet ursprungssyfte störa harmonin.

Nu har vi ett nytt exempel. Läs denna mening från Ekoredaktionen: ”Värnplikten ska ju avskaffas och som det ser ut nu så kommer även värnpliktsrådet att försvinna.”

Annons

Se där! Om det ser annorlunda ut kan värnpliktsrådet alltså kanske leva vidare helt utan värnpliktiga. Vem vet?

Resten av radioinslaget följer den inslagna vägen. Visst har värnpliktsrådet fullt med uppgifter även om inga värnpliktiga finns. Någon måste föra de anställda soldaternas talan. Någon måste visa överbefälhavaren på de sanningar som den ordinarie militära förvaltningen vill sopa under mattan.

– Värnpliktsrådet har funnits i ungefär 40 år och vi tycker att vi har en skyldighet att föra våra erfarenheter och kunskap vidare, säger Anders Eriksson, rådets generalsekreterare. Tydligen hoppas han att en särskild tillsynsmyndighet ska tillskapas.

Det är lätt att förstå vilka tjänstemän den myndigheten ska anställa. Måhända en heter Anders Eriksson?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons