Annons

EU-valets personer

En aktuell mätning om förtroendet för partiernas toppkandidater i valet till Europaparlamentet visar på lite av svårigheten att höja valtemperaturen.
Ledare • Publicerad 7 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är bara en månad kvar till valdagen då vi utser Sveriges representanter i Europaparlamentet. Valtemperaturen har inte följt med majväderleken utan ligger kvar på fryspunkten.

Det är på tiden att vi får en riktig valkampanj.

Annons

En Demoskopmätning över förtroende och kändisskap visar att det kanske inte är kandidaternas personligheter som kommer att öka det låga valdeltagandet.

Anna Maria Corazza Bildt, (L)  kandiderar till EU parlamentet 2024 för Liberalerna och tycks ha chans att kryssa in sig.
Anna Maria Corazza Bildt, (L) kandiderar till EU parlamentet 2024 för Liberalerna och tycks ha chans att kryssa in sig.Foto: Lisa Hallgren

Svenskarna röstar historiskt sett främst på parti, och sakfrågorna i Europaparlamentsvalet kanske är än mer otydliga än kandidaterna. Därför kan man anta att kandidaterna betyder en del.

Därför är det förstås inte bra för socialdemokraterna att deras toppnamn Heléne Fritzon, som dels redan sitter i Europarlamentet och dels varit en tung s-politiker under många år, är helt okänd för en tredjedel av väljarna och gillad av en femtedel. De två andra toppkandidaterna från S är okända av 49 respektive 59 procent! Det är inte kandidaterna som bryter socialdemokraternas svit av dåliga valresultat.

SD.s toppkandidat Charlie Weimers är okänd för lika många som Fritzon. Han ligger dock aningen bättre till än hon. För att vara Sverigedemokrat är han aktivt ogillad av få. Kanske är det också så att även SD drar mest med partiprogrammet.

Moderaternas Tomas Tobé är hyfsat känd och förtroendeingivande.

Alice Teodorescu Måwe (KD) är känd men har en hög siffra på lågt förtroende. Här finns ingen siffra på Sara Skyttedal som hon slog ut och som därefter skapat en särlista tillsammans med socialdemokraten Jan Emanuel. Det hade varit intressant med någon siffra på folklistan, men ännu väntar vi på att se något som helst genomslag. Att sittande SD-ledamoten Johan Nissinen från Värnamo går till folklistan (han petades från valbar plats hos SD) är en tveksam förstärkning.

Nyvordna liberala kandidaten Anna Maria Corazza Bildt (L) är känd och har högt förtroende hos en femtedel av väljarna. Det är långt över både hennes nya partis andel och övriga kandidater. Kan hon dra personröster från till exempel moderaterna lär hon ha goda möjligheter både att rädda ett mandat till L och att själv kryssa in sig!

Kändisskap och popularitet är inte allt. Tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt (V) har högst förtroende av alla och är känd av 98 (!) procent av de tillfrågade. Kanske kan han ta s-röster på det, men det beror på om den socialdemokratiska valmaskinen hackar.

Miljöpartiet har tre kändisar i toppen, Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Isabella Lövin, samtidigt har både de och partiet en förtroendekris. Bah Kuhnke och Lövin är de enda där mer än 60 procent har lågt förtroende.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons