Annons

EU hedrar sina humanistiska ideal

Med stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och fördömande av Putins invasion lever EU upp till sina ideal om att både värna Europas fred och att stå upp för frihet, demokrati och människovärdet.
Ledare • Publicerad 3 mars 2022 • Uppdaterad 14 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
EU får inte vackla i stödet till Ukraina.
EU får inte vackla i stödet till Ukraina.Foto: Virginia Mayo

I Europa möts Putinregimens krig i Ukraina av ovanlig samsyn. Med enighet fördöms invasionen. Man sluter upp kring stöd i flera former till Ukraina, sanktioner mot Ryssland, och behovet av stärkt försvarsförmåga.

Många har omvärderat gamla ställningstaganden. Som Tysklands beslut att nu öka försvarsbudgeten betydligt och att pausa Nord Stream 2. Eller Vänsterpartiets beslut under tisdagen att man ska kunna stödja initiativ om vapen till Ukraina, något man röstat emot dagen innan.

Annons

Den vecka som har gått sedan Ryssland invaderade har alltså varit en uppvaknandets tid för många. Ja, även för många ryssar och tidigare rysslandvänner. Dessa omvärderingar bör välkomnas, inte häcklas.

Även på EU-nivå är enheten stor. När Europaparlamentet under tisdagen fördömde invasionen slöt nästan alla parlamentariker upp bakom resolutionen.

Snabbt och resolut har EU med sitt fördömande av kriget, sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina åter demonstrerat att unionen ännu är det fredsprojekt som det alltid varit.

”En union för att värna Europas fred som hade misslyckats att visa styrka och enhet i denna stund hade varit en besvikelse av historiska mått.”

Efter Tysklands och Frankrikes fruktlösa försök att själva medla med Ryssland blev det tydligt att europeisk handlingskraft krävs. En union för att värna Europas fred som hade misslyckats att visa styrka och enhet nu hade varit en besvikelse av historiska mått.

Unionen som växte fram ur Europas ruiner efter andra världskrigets fasor, och tog tydligare form efter kommunismens fall, kan inte annat än att stödja Ukraina som nu försvarar friheten, demokratin, det mänskliga livets värdighet och nationers självbestämmande gentemot ett auktoritärt Ryssland som strävar efter herravälde och visar noll hänsyn för enskilda människor liv.

Putins regim bombar ukrainska städer. I Ryssland grips små skolbarn som deltagit i fredsdemonstrationer. I Putin hör EU:s medborgare ekon av 1900-talets blodiga historia. Både det av nazisterna startade världskriget som ödelade Europa, och det hänsynslösa förtryck som kommunismen innebar. För att historiens misstag inte ska upprepas krävs handling.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via länk talade inför EU-parlamentet på tisdagen, i ett tal som rörde tolken till tårar, vädjade han: ”Visa att ni inte släpper taget om oss. Visa att ni är sanna européer. Må livet vinna över döden, och ljuset segra över mörkret.”

Att bistå Ukraina – även med vapen – är att värna Europas fred och att stå upp för frihet, demokrati och människovärdet. Ukraina får ej lämnas i sticket. EU måste stå fast vid dess principer.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons