Annons

Enhetsskatt nej tack

Ledare • Publicerad 3 mars 2005

De valda kan ju ändå inte påverka hur mycket resurser de ska ha. Så låt den bestämma om utgifterna, men låt staten sköta intäkterna. Ungefär så resonerar Anne-Marie Lindgren, knuten till en socialdemokratisk tankesmedja. Hon vill att kommunalskatten avskaffas, staten tar upp enhetlig skatt över hela landet och att kommunpolitiker får anslag för att betala kommunernas många verksamheter.

Onekligen har hon en poäng. I synnerhet när hon konstaterar att höjda kommunalskatter slår sönder drivkrafterna för att arbeta, särskilt om man har låg lön. Och lika mycket när hon erkänner att skatteutjämningssystemet mellan kommunerna gör det svårt för någon kommun att driva en avvikande skattepolitik.

Annons

Men bara till hälften rätt – för mer rätt än så kan ingen tanke vara som godtar abnormt höga svenska skattenivåer.

Vad skulle hända om man fråntog kommunpolitiker rätten att besluta om skatten, och enbart lät dem slåss om pengarnas fördelning? Jo just det – de skulle ägna sig åt att slåss om skattemedlens fördelning. Konflikter mellan olika särintressen skulle bli ännu skarpare än i dag. Och summan av kampen om penningsäcken skulle bli än fler kostnadsdrivande förslag. Allt åt alla nu är bara början...

Lindgrens förslag har det för socialdemokratin och vänstern goda med sig att de partier, vars grundlinje är förnuft och vett i den kommunala förvaltningen, nej till ny expansion och skattesänkningar som kommer kommunmedborgarna till godo får sin politik avsågad vid roten. Det finns inget utrymme för moderat kommunalpolitik i Lindgrens system.

Var det kanske tanken?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons