Annons

En uppskjuten kris är alltjämt en kris

Regeringens åttamånadersrespit till Cementa och byggbranschen är alltid något, men avvärjer inte krisen.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Var är betongsossarna när man behöver dem?
Var är betongsossarna när man behöver dem?Foto: Karl Melander

Risken för en akut cementbrist, med allt vad det skulle inneburit av stoppade byggprojekt och därmed hundratusentals äventyrade jobb, blev till slut avstyrd. Eller rättare sagt: Uppskjuten.

Regeringens besked under tisdagen, då näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade att Cementas brytningstillstånd utökas ”inte i volym, bara i tid”, innebär inte att problemet som sådant med den avbrutna kalkbrytningen i gotländska Slite och stoppets följdeffekter nu är löst.

Annons

Vad man har gjort är helt enkelt att man har gett en viss respit, på åtta månader, då Cementa få fortsätta bryta den volym kalk som man redan haft tillstånd för.

Agerandet som sådant är välkommet. Den höst som nu står för dörren kommer inte belamras av den oro samt samhälleliga och ekonomiska turbulens som en akut cement-, bygg- och jobbkris skulle inneburit. Samhället har nog att göra med den kvardröjande coronan.

Men regeringens lösning är mer på nivån ”alltid något” än ”bra jobbat”. De kommande domstolsprocesserna kring brytningstillståndet kommer ta tre år, betydligt längre än den nuvarande tidsfristen. En stor kris om ett år är inte direkt mycket bättre än dito om två månader.

Som Bolund tydligt signalerade är budskapet att byggbranschen behöver ändra rutiner för att i stället importera cement, alternativt återanvända gammal cement eller bygga mer i trä.

”Att ställa om till importerad cement kommer ta längre tid än åtta månader; enligt Svensk Betong flera år.”

Att ta tillvara äldre cement är givetvis positivt och klokt, men räcker ej. Mer byggnation i trä har sina fördelar både vad gäller estetik, gynnande av svensk skogsindustri, och sett ur klimathänsyn. Men trä är tyvärr inte lämpligt för all form av byggnation, som grunder till vindkraftverk vilka kräver betong, eller storskaligt husbyggande.

Att ställa om till importerad cement kommer ta längre tid än åtta månader; enligt Svensk Betongs VD Malin Löfsjögård flera år. Logistik ska ställas om; producenter skala upp produktion som är nationellt inriktad; betongrecept anpassade för svensk standard men baserade på en annan typ av cement måste tas fram och testas.

Men mycket av den utländska kalksten som kan bli aktuell är av en kvalitet som lämpar sig sämre än den gotländska för nordiska förhållanden, vilket innebär ytterligare utmaningar för byggnation.

Situationen är alltså betydligt allvarligare än att det hela enkelt skulle kunna klaras upp på mindre än ett år.

Med tanke på hur mycket som står på spel, och hur lång tid som krävs för att lösa den situation som uppstått, så står en sak säker. Efter att de åtta extra månaderna löpt ut, från oktober räknat, har regeringen plötsligt skapat ytterligare en fråga som kommer hänga tungt över valrörelsen.

Thomas Hermansson

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons