Annons

En tidig julklapp till småspararen

Beskedet om att småspararen kommer att slippa betala skatt på ISK-sparande ges dagarna innan skatten höjs på grund av inflationen.
Ledare • Publicerad 20 december 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den 1 januari höjs skatten på ISK-sparandet till 1,086 procent vilket är en höjning då den för 2023 är 0,882 procent.

Sparandeskatten sänks, sannolikt om ett år.
Sparandeskatten sänks, sannolikt om ett år.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medan taket för statlig inkomstskatt inte justeras på grund av inflationen, som annars varit brukligt, får alltså landets närmare fyra miljoner innehavare av investeringssparkonton känna av skattehöjningen.

Annons

Det är mot den bakgrunden som beskedet redan nu ges att en rejäl sänkning av ISK-skatten är på gång. Denna den andra uppjusteringen av ISK-skatten har varit paradoxal för mitten-höger regeringen som utlovat en sänkning på sparandeskatten och ett allmän skattehöjarstopp.

Tidöpartierna meddelade på måndagen att ett förslag om en sänkning nu skickas på remiss. I promemorian står att läsa att sparandet i ISK upp till 300 000 kronor ska bli skattefritt. Det innebär en sänkning på 3150 kronor per år.

”Sverige har en lång tradition av att uppmuntra sparande. Allemansfonder gjorde aktiesparande till en svensk folkrörelse.”

Sverige har en lång tradition av att uppmuntra sparande. Allemansfonder gjorde aktiesparande till en svensk folkrörelse. I vilka andra länder finns folkaktier som i Sverige, som utdelningsaktien Telia, Volvoaktien eller Swedbankaktien? Stora delar av befolkningen har blivit rikare. ISK underlättade också ett långsiktigt sparande rejält genom att spararen slipper deklarera försäljningar som resulterade i vinst eller förlust. Istället för att betala reavinstskatt på 30 procent dras en schablonskatt. Under senare år har istället ”lånandet” mer kommit att gynnas i form av ett generöst ränteavdrag. ”Slösandet” subventioneras, sparandet av för småspararen redan beskattat arbete ”straff”beskattas.

Socialdemokraterna har satt en bild av ett skattegynnat miljonärssparande. Men medianspararen har värden för 75 000 kronor i ISK. Bara var fjärde har värden på mer än 300 000 kronor. Att det sätts en skattefri gräns är också fördelningspolitiskt riktigt, det gynnar småspararna samtidigt som mer förmögna får betala något mer i skatt.

Skattesänkningen är också betydelsefull eftersom alltfler ekonomer pekar på att sparandeformen visserligen förenklar för småspararen, men den är inte alls som en del tror skattegynnad.

Kapitalet beskattas även om det sjunker i värde och nationalekonomer pekar i tidskriften Ekonomisk debatt på att traditionellt sparande i aktiedepåer - som vanligen tilltalar sparare med riktigt stora innehav - där reavinster beskattas är mer förmånligt på lång sikt.

Det kommer alltså en nyårssmäll för småspararen. Men beskedet är en tidig julklapp, även om den först kan öppnas den 1 januari 2025 då skattefriheten för småspararen sannolikt träder i kraft.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons