Annons

Elförbrukning påverkar din nästa

Enskilda elkonsumenter inte bara är individuella kunder, utan delar av något större där vad den ene gör också påverkar den andre.
Ledare • Publicerad 10 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Regeringens vädjan om sparsamhet kombineras med en färdplan för att lösa energiproblemen.
Regeringens vädjan om sparsamhet kombineras med en färdplan för att lösa energiproblemen.Foto: Christine Olsson/TT

Det var ingen liten skara som framträdde när den borgerliga regeringen skulle hålla pressträff om energikrisen under fredagen. Statsminister Ulf Kristersson (M), energiminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson (L), tillsammans med Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Kvintetten och dess allvarsamma budskap gav något av en flashback till den värsta pandemitiden med dess många presskonferenser. Och energikrisen är onekligen allvarlig. För både privatpersoner och företag är det en stor ekonomisk prövning, som inte bara orsakar oro utan också kan sluta i skuldsättning och konkurs. Risken för frånkopplingar i södra Sverige är reell.

Annons

Om pandemijularna firades med social distansering är det i år i stället en kallare och mörkare jul som väntar. Bådadera något som bryter av tydligt mot julhelgens traditionella prägel av vara en gemenskapens och ljusets högtid.

Regeringen fick snabbt en hel del kritik från både politiskt och medialt håll för att den kommunicerat vikten av att vara sparsam i användningen av el i en sådan svår tid. Och något ironiskt var det förvisso att samma partier hade bara för ett år sedan kritiserat den dåvarande regeringen och andra aktörer av samma skäl. Busch framträdde då med sin dammsugare och påpekade att återhållsamhet inte löser energikrisen. Moderaterna hade en kampanj om att en rimligare lösning vore att byta ut den socialdemokratiska regeringen.

”Regeringens vädjan att även de som har råd behöver vara sparsamma och inte slösa med elförbrukning, utan bör tänka på de andra som påverkas, understryker något viktigt”

Kristdemokraternas och Moderaternas utspel då hade en poäng. Till skillnad från den nuvarande borgerligare regeringen hade den socialdemokratiska ingen ordentlig färdplan framåt för att lösa krisen. Att spara el är klokt, men kan inte ersätta både akuta och långsiktiga lösningar av grundproblemet.

En färdplan är just vad borgerligheten gick till val på. Den planerbara kärnkraften behövs – tillsammans med övriga energislag som den pålitliga vattenkraften, den allt bättre solkraften och vindkraften med dess potential för att snabbt kunna byggas ut. I kontrast till kärnkraftskritikernas övertygelse om att ingen vill satsa på kärnkraft så kom sent som i onsdags beskedet att energikoncernen Fortum har skrivit ett ramavtal med den franska energijätten EDF om att undersöka möjligheten att bygga ny kärnkraft i Sverige. Regeringens planer för el- och gasprisstöd rullar på, samtidigt som man också bland annat gett Svenska kraftnät i uppdrag att ytterligare handla upp förbrukning i syfte att minska elkonsumtionen vid tungt belastade timmar.

Regeringens vädjan att även de som har råd behöver vara sparsamma och inte slösa med elförbrukning, utan bör tänka på de andra som påverkas, understryker något viktigt. Samhället hänger samman, elkonsumenterna är inte separata kunder vars handlande ej påverkar varandra. Den enskildes elanvändning är en del av och belastar hela samhällets elsystem. Det är en välkommen syn på samhället där individen är en del av något större och inte bara sig själv nog. För en borgerlighet som av politikens vänstersida ofta kritiseras för att vara själviska individualister är det ett perspektiv som gärna får framträda oftare.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons