Annons

Dystra länssiffror

Ledare • Publicerad 17 december 2003

Vi oroas alla av de avlövade framtidsbilder för länet som prognoser nu ger. Kommer det att finnas människor kvar? Någon har menat att det är de orter som är äldre än industrialiseringen som överlever. De samhällen som däremot födde med industrialismen kommer också att försvinna med den. Kanske.

En sak att hålla i minnet är dock att samhällets grundstenar och bärare är människor. Vi strävar efter livschanser och lycka. Vi söker relationer, engagemang och trygghet.

Annons

Vårt engagemang för vår hembygd är en följd av detta. Men då får vi också komma ihåg att orter och bygder i all ära, påtvingat minskade levnadsmöjligheter och mindre valfrihet för bara en enda människa väger tyngre än en orts välgång i överförd bemärkelse. Få flyttar i dagens Sverige av tvingande yttre skäl. Däremot flyttar man ofta till det man anser vara ett rikare liv.

Vi bör ha detta i minnet när vi talar om regionpolitik. Satsningar som spär på skattetrycket verkar hindrande för människor. Det som ger vår del av Sverige nya möjligheter är motsatsen: mindre politik och mer utrymme för människors egna liv.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons