Annons

Domstolarna är i sjönöd!

Ledare • Publicerad 29 september 2006

Alliansen har en diger agenda framför sig de kommande fyra åren. Samtidigt som man har en stark press på sig att snabbt förbättra samhällsklimatet, måste styret vara inriktat på att vinna även 2010. I själva verket är det ena beroende av det andra.

Det finns många pressande frågor att ta itu med i Sverige efter åratal av låtgå-styre. Men ett som rör vårt lands absoluta grundvalar är domstolarnas arbetssituation. De är så överhopade med rättsfall, att det numera läggs ned åtminstone ett fall per vecka i landet. Detta eftersom vittnen och/eller brottsoffer inte längre vill ställa upp då de tappat sugen. Fallen blir för gamla.

Annons

En uppfattning i debatten är, att domstolarnas arbete blir lidande av den pressande situationen. Oskyldiga döms som skyldiga i högre utsträckning, och skyldiga döms som oskyldiga, eftersom lagmannen inte har tid att riktigt sätta sig in i fallet. Kvaliteten i domsluten sjunker.

Överhuvudtaget har rättsväsendet under de senaste tio åren hamnat under allt hårdare press. Så till den grad, att människor helt har tappat förtroendet för det. Åtskilliga som varit i kontakt med det anser, att vi överhuvudtaget inte har någon rättssäkerhet i Sverige längre.

Alliansen vill tillsätta mer resurser till polisen. Det är helt rätt, men det kommer också att generera fler utredningar.

Så gärna satsning på mer polisresurser. Men domstolsväsendet är minst lika viktigt!

SY

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons