Annons

Domen mot sköterskan

Ledare • Publicerad 4 december 2003

Domen har fallit i det uppmärksammade målet om sjuksköterskan och barnet. Två reflektioner kan göras. Det är bra att saken prövats i vanlig domstol. Vårdsektorn är sluten. Många livsavgörande beslut tas. Det finns en tendens att kontroll och granskning sköts internt, även i allvarliga fall. Det är inte bra att en del av samhället lever avskilt från allmänna lagar; rättskipningen gäller alla, oavsett yrke eller kall. Ett fall som detta bör avgöras av domstol.

En annan sak är att vården fortfarande är ganska hierarkisk. I en skiktad organisation är det lätt att ansvar pressas nedåt, medan inflytande och befogenheter stiger uppåt.

I Sverige gäller allmänt ett mycket starkt chefsansvar - företagsledningar ansvarar exempelvis för olyckor och för mycket av enskilda anställdas beslut i arbetet. Vården kan och får inte vara ett undantag från detta. Den som sätter regler och rutiner har också ansvar för följderna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons