Annons

Det är inte LO som styr riket

Luckra inte upp gränsen mellan regering och civilsamhälle.
Ledare • Publicerad 10 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kommunals ordförande talar från regeringens talarstol.
Kommunals ordförande talar från regeringens talarstol.Foto: Fredrik Persson/TT

Regeringens pressträff under torsdagseftermiddagen var anmärkningsvärd, om inte för innehållet så för det osedvanliga formatet.

Sida vid sida stod där inte bara statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S), som bland annat talade om fortsatta satsningar för att vidareutbilda anställda inom äldrevården så att de kan erhålla den numera skyddade titeln undersköterska – utan även Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, som från den med ”regeringen” märkta talarstolen recenserade förslagen som ”superbra politik.”

Annons

Det får sägas vara uppseendeväckande. På regeringens pressträffar framträder ministrar för presentera regeringens politiska förslag eller för att delge media och allmänheten information.

Det kan därmed ibland även inbegripa deltagande från representanter för myndigheter – för att ta ett aktuellt exempel Folkhälsomyndighetens deltagande på pressträffar, något som av förklarliga skäl var mycket vanligt under pandemin – eller en särskild utredare som överlämnar en färdig SOU till den minister på vilkens bord aktuell fråga ligger.

Men att facket plötsligt börjat delta på regeringens pressträffar är något annat. Det är inte heller första gången det sker under nuvarande regering:

”Det är märkliga signaler som sänds.”

På samma sätt såg det ut under onsdagens pressträff om höjt tak för sjukpenningen – något regeringen tidigare motsatt sig men nu pressats av vänster att acceptera – då Löfven höll en pressträff tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), och dessutom flankerades av LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som lät meddela att förslaget gjorde henne ”hoppfull inför framtiden.”

Och detta mönster har i själva verket varit en genomgående tråd hela veckan. Under måndagen, när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgetnyheter, deltog även förbundsordföranden för Byggnads Johan Lindholm. Och i tisdags var det IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson som äntrade regeringsestraden i gemenskap med utbildningsminister Anna Ekström (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), och ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S).

Det är märkliga signaler som sänds. Ett förfarande som luckrar upp gränserna mellan regering och civilsamhälle. Det är regeringen som styr riket – inte LO; må så vara att man har en nära koppling till det socialdemokratiska arbetarepartiet.

Vad kommer härnäst? Deltagande från den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden? Ska representanter från Svenskt Näringsliv delta vid en framtida borgerlig regerings pressträffar? Ordföranden för Villaägarnas Riksförbund?

”Regeringen styr riket.” Så står det skrivet i regeringsformens första kapitel. En principiellt avgörande ordning i vårt demokratiska statsskick. En ordning som inte får ruckas på eller naggas i kanten. Hur regeringen uppträder i offentligheten har betydelse.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons