Annons

Det är fullmäktige som är folkstyrets hjärta

Ledare • Publicerad 23 december 2003

Håll ordergivningen i helgd! Alla med militär befälsutbildning bakom sig har hört uttrycket. När något avgörande ska sägas som kan avgöra andras liv eller död är det inte plats för trams, kaffedrickande, bakgrundsspring eller velande. De som är med ska veta att det är här det gäller, inte någon annanstans.

Jag påminns underligt nog om frasen när jag hör människor redogöra för gången i Kalmars Salveprojekt. Nu har det blivit ett samarbete mellan ett antal intressenter: museum, företag och kommun. Entusiastiskt berättar man om hur långt projektet har kommit. Det gäller bara att lotsa lite till, så är man framme.

Annons

Jag tycker att det är en fantastisk idé med en uppbyggd liten medeltida stad. Och de museimän som driver projektet har visat att det är kompetens och ideell vilja som är den nödvändiga grunden.

Men samtidigt tycker jag också lite om kommunal demokrati. Och det får mig att undra om kommunen och Salve. Centrum i kommunens demokrati heter kommunfullmäktige, vår motsvarighet till direktdemokratins folkförsamling. Det är här saker ska hända. Det är här det ska vara debatt och argument ska brytas mot varandra.

Den som varit på ett kommunfullmäktige i Kalmar eller läst Ulla Ferbas kolumner i denna tidning vet att det är en skönmålad bild. Men riktigt hur skönmålad fick jag inte riktigt kläm på förrän jag hörde ett Salve förklaras för kulturminister Marita Ulfskog sent i höstas.

För när kommunen bara blir en samarbetspartner av flera förskjuts perspektivet. Det fina projektet måste bli verklighet, allt för det! Men det innebär också att beslutscentrum eller snarare beslutens fokus flyttas från fullmäktige, till samverkansmöten. ”Du ordnar stöd på ditt håll så lotsar jag igenom det här på min sida” (ja, det var en illustration jag själv skrev, inget jag direkt hörde).

Men då blir det som skulle vara demokratins kärna, argumenten mellan de valda, bara ett hinder på vägen. Något man måste klara av när besluten ändå är fattade, och helst med så liten arbetsinsats som möjligt.

”Varför ska den där bara mala på i frågan? Han vet ju också att vi egentligen beslöt det här i förrgår!” Hur många gånger har man inte som landstingspolitiker själv hört den kommentaren? När det gäller Salve har Destination Kalmars VD Patrick Holmberg deklarerat sin ståndpunkt innan kommunstyrelsen beslutade. Är han utsedd eller vald för att driva frågor?

Det sker kanske inget formellt fel när fullmäktige inte längre är politikens centrum. Och när förändringar ska ske, kanske det till och med blir lättare. En koalition kan spikas samman nödtorftigt och hålla i en styrelse om man kör hårt. Den tål kanske inte att malas i en stor debatt.

Men normalläget måste ändå vara att det är fullmäktige i en politisk församling som diskuterar och avgör de större frågorna och profilämnena. Medan samarbetsorgan, kommunala bolag och styrelser sköter det löpande och detaljerna.

Den som betraktar Kalmars kommunalpolitik får en obehaglig känsla av att det här är tvärt om.

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons