Annons

Den som spar den har

Bra att fler kvinnor investerar i aktier.
Ledare • Publicerad 8 mars 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Aktiesparande är inte längre en syssla enkom för män.Foto: Anders Wiklund/TT

Aktiesparandet har länge varit tungt dominerat av manliga investerare. Något som dock är på väg att ändras. År efter år ger sig fler kvinnor in i aktiemarknaden. Här märks samma förändringens vindar som i samhället i stort. Kvinnorna blir fler på universiteten, når oftare chefspositioner, och tar alltså även ett större eget ansvar för sina finanser.

Det är en trend som också uppmuntras av vissa kvinnorörelser, såsom Feminvest, en organisation med målet ”att fler kvinnor ska äga mera”. Andra provoceras dock. För några veckor sedan uppstod en debatt i Expressen i ämnet. Den ekonomihistoriske debattören Lena Bjärskog menade att det var ett destruktivt kopierande av ”manliga kapitalistiska beteenden”. Ett svek mot kampen för en bättre värld.

Annons

Men att kvinnor i högre grad ger sig in i aktievärlden är positivt. Det innebär både ett ökat ansvarstagande för ens framtid – aktiesparandet blir en alltmer viktigt del av pensionen – likaväl som det kan komma att påverka aktiemarknadens dynamik. Inte helt olikt hur exempelvis en styrelse kan må bra av olika personligheter, förmågor och könsbalans.

Och att det finns en skillnad mellan hur män och kvinnor sparar tycks vara fallet. Medan män oftare investerar i högrisk aktier satser kvinnor i högre grad på stora, stabila företag med säker avkastning.

Om den trenden håller i sig återstår väl att se. Men att fler kvinnor aktivt sparar är ingen kvinnofälla.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons